„Mişcarea de Rezistenţă Islamică Hamas anunţă alegerea liderului Yahya Sinwar ca şef al biroului politic al mişcării”, se arată într-un comunicat.

Anunţul a fost făcut marţi seara de mişcarea islamistă palestiniană. Până acum, Yahya Sinwar, în vârstă de 61 de ani, a fost liderul Hamas din Fâșia Gaza.

Războiul în curs dintre Israel şi Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie anul trecut de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când 1.197 de persoane au fost ucise, în cea mai mare parte civili. Alte 251 de persoane au fost răpite de Hamas în acea zi şi duse în Fâşia Gaza. Sinwar este considerat „creierul” acestui atac fără precedent în istoria statului israelian.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră amplă, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit autorităţilor din Gaza, o enclavă aflată sub controlul Hamas, acţiunile militare israeliene s-au soldat, până marţi la prânz, cu 39.653 de morţi şi 91.535 de răniţi.

Numirea lui Sinwar vine după ce şeful mișcării șiite libaneze Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a promis marţi că răspunsul grupării sale la atacurile israeliene de săptămâna trecută va fi „puternic şi eficient”.

Cine este Yahya Sinwar

În mai, Curtea Penală Internaţională (CPI) a solicitat mandate de arestare pentru liderul Hamas, Yahya Sinwar, şi pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, acuzaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru atacurile din 7 octombrie asupra Israelului şi respectiv războiul care a urmat în Fâşia Gaza. La începutul acestui an, Uniunea Europeană (UE) l-a inclus pe Yahya Sinwar pe lista sa cu „teroriști”, scrie news.ro.

Desemnarea lui Sinwar ca lider al Hamas consolidează calea radicală urmată de mişcare de la atacul din 7 octombrie. De atunci, Sinwar se ascunde în Gaza, sfidând deocamdată încercările israelienilor de a-l lichida.

Vestea numirii lui a fost întâmpinată cu o salvă de rachete trase din Gaza de grupurile de militanţi care încă luptă împotriva trupelor israeliene în enclava asediată.

Sinwar, care şi-a petrecut jumătate din viaţa de adult în închisorile israeliene, este cel mai puternic lider Hamas rămas în viaţă în urma asasinării lui Haniyeh, o acţiune care a lăsat regiunea în pragul unui conflict regional mai amplu.

Israelul, care şi-a propus eliminarea mişcării Hamas, nu a revendicat asasinarea lui Haniyeh, dar a declarat că a ucis alţi lideri de rang înalt, inclusiv pe liderul adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, care a fost ucis la Beirut, şi pe Mohammed Deif, comandantul militar al mişcării.

Născut într-o tabără de refugiaţi din Khan Younis, Sinwar a fost ales lider al Hamas în Gaza în 2017, după ce şi-a câştigat o reputaţie de executant nemilos şi de inamic implacabil al Israelului. Înainte de a fi încarcerat, el a fost şeful aparatului de securitate Al-Majd, care urmărea, ucidea şi pedepsea palestinienii acuzaţi de colaborare cu serviciile secrete israeliene.

Urmărește-ne pe Google News