În tot acest timp, s-a spus că Sinwar, în vârstă de 61 de ani, s-ar fi ascuns în tunelurile de sub Fâșia Gaza cu mai multe gărzi de corp și cu un scut uman format din ostatici capturați în Israel.

În momentul în care a fost reperat de israelieni, Yahya Sinwar avea lângă el doar câțiva oameni pentru protecție. De asemenea, nu a fost găsit niciun ostatic în apropiere.

Patrula de rutină

Potrivit armatei israeliene (IDF), o unitate a Brigăzii 828 Bislamah patrula miercuri zona Tal el-Sultan din Rafah.

Militarii au văzut trei persoane alergând spre casele din apropiere în căutarea unui adăpost, i-au identificat drept militanți și au deschis focul.

Unul dintre ei a intrat într-o casă avariată, unde a fost reperat de o mini-dronă, care a filmat ultimele minute din viața acestui bărbat.

Imaginile difuzate de IDF joi au arătat un bărbat care încerca să se ascundă printre grămezi de gunoi de la parterul clădirii. Judecând după mișcările sale, era rănit la braț.

Bărbatul a aruncat ceea ce părea un băț în dronă, iar videoclipul s-a încheiat acolo. Acel bărbat a fost identificat mai târziu ca fiind Yahya Sinwar.

În prezent, nu este clar dacă a fost ucis de o dronă sau de focuri de armă trase de patrula israeliană.

Ceea ce se știe este că IDF are fotografii care arată că Sinwar a fost lovit în cap.

Examinarea degetului

Potrivit tacticii de luptă, a avut loc o confruntare și, după ce s-au asigurat că toți militanții erau morți, soldații israelieni au părăsit locul ciocnirii și s-au întors acolo abia a doua zi.

Atunci, la examinarea cadavrelor, s-a descoperit că unul dintre ele semăna izbitor cu liderul Hamas.

Militarii nu au atins cadavrul din cauza unor posibile capcane, dar au trimis o parte din degetul victimei în Israel pentru examinare. Mai târziu, după ce au fost îndeplinite toate standardele de siguranță, cadavrul a fost transportat în Israel.

A fost nevoie de câteva ore pentru a-i confirma identitatea, timp în care au fost verificați dinții, amprentele și s-au realizat teste ADN.

Armata israeliană a anunțat pentru prima dată că liderul Hamas ar fi putut fi ucis joi după-amiază, iar spre seară IDF a anunțat că „Yahya Sinwar a fost eliminat”.

Comentând moartea lui Sinwar, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a spus că „răul a primit o lovitură”, dar a avertizat că războiul din Gaza nu s-a încheiat.

„Sinvar a murit ca urmare a faptului că a fost vânat în timp ce fugea. A murit nu ca un comandant, ci ca un om căruia îi păsa doar de el însuși. Acesta este un semnal clar pentru toți inamicii noștri”, a declarat ministrul israelian al apărării Yoav Galant.

Cercul se micșora

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a remarcat că Sinwar aproape că nu dispunea de forțe de protecție în momentul întâlnirii cu patrula israeliană.

Conform comandamentului israelian, acest lucru poate fi explicat fie prin faptul că grupul a încercat să se deplaseze cât mai discret, fie au existat pierderi mari printre cei care îl apărau pe liderul Hamas.

Ostaticii pe care se credea că Yahya Sinwar i-a fi folosit ca scuturi umane nu se aflau la locul atacului.

Deși Sinwar nu a fost ucis într-o operațiune la țintă, IDF a transmis că serviciile de informații au indicat prezența liderului Hamas în zonă de câteva săptămâni și nu a fost o coincidență că armata opera acolo.

Forțele israeliene și-au restrâns raza de căutare pentru Sinwar în zonele de sud ale orașului Rafah și au înaintat încet spre locația sa.

IDF a precizat, într-un comunicat, că operațiunile din ultimele săptămâni în sectorul sudic „au limitat mișcarea lui Yahya Sinwar”.

Vineri, Hamas a transmis o declarație în care a asigurat că moartea liderilor organizației nu va pune capăt mișcării de rezistență palestiniană.

Obictiv important, dar nu ultimul

Eliminarea Sinwar a fost unul dintre principalele obiective militare ale Israelului după atacul din 7 octombrie. Dar moartea lui nu înseamnă sfârșitul războiului din Gaza.

Potrivit lui Benjamin Netanyahu, operațiunea va continua cel puțin până la eliberarea ostaticilor încă deținuți de Hamas.

„Le spun familiilor dragi ale ostaticilor: acesta este un moment important în război. Vom continua cu putere până când toți cei dragi, cei dragi noștri, vor fi acasă”, a declarat Benjamin Netanyahu.

Rudele ostaticilor speră că, după moartea lui Sinwar, Netanyahu va fi de acord în sfârșit cu o încetare a focului în schimbul recuperării captivilor aflați în Gaza.

Urmărește-ne pe Google News