Confruntările armate dintre Israel și gruparea Hamas au generat temeri în Ucraina privind diminuarea sprijinului din partea Occidentului în contextul războiului cu Rusia, potrivit analistului politic Yevhen Mahda, director al Institutului de Politică Mondială de la Kiev.
Îngrijorări la Kiev în legătură cu distragerea atenției comunității internaționale
„În societatea ucraineană se observă unele îngrijorări în legătură cu posibilitatea că vor fi influențate negativ livrările de arme din partea Occidentului. În același timp, Rusia încearcă să promoveze narațiuni antisemite în Ucraina și nu pot spune că nu înregistrează anumite succese, dar partea sănătoasă a societății înțelege foarte clar că terorismul trebuie condamnat și oprit”, povestește politologul pentru Libertatea.
„În ciuda acestor realități, Kievul trebuie să-și organizeze mult mai bine comunicarea externă și internă, repetând ideea că sprijinul occidental nu se desfășoară de azi pe mâine. Volumul livrărilor de arme, de exemplu, este atât de mare, încât trec luni sau ani de la momentul adoptării unei decizii până la livrarea faptică a echipamentelor militare”, explică analistul politic.
Politologul susține că războiul ruso-ucrainean este cel mai mare război în acest mileniu și rămâne cel mai important factor de politică externă și de securitate al României, dar și al altor state din estul Europei.
Mahda: Iranul, Rusia și sprijinul pentru gruparea Hamas
Yevhen Mahda consideră că Rusia este direct implicată în sprijinirea grupării Hamas. „Cred că fără sprijinul Moscovei și al Teheranului, gruparea Hamas nu ar fi fost capabilă să desfășoare o asemenea operațiune. Și alegerea momentului simbolic declanșării acestui atac din partea Hamas, și analiza situației social-politice din Israel, dominată de efectele unei crize politice și marcată de o neîncredere la nivelul relației politicieni-servicii-militari, sunt dovezi ale sprijinului și asistenței externe. În plus, Rusia își dorește să internaționalizeze conflictul din Ucraina, adică să deschidă noi fronturi pentru Occident: noi surse de îngrijorare, de presiune, de probleme”, menționează analistul politic de la Kiev.
Diferențele dintre cele două conflicte
„Războiul ruso-ucrainean este cel mai mare din acest mileniu la care participă cel mai mare stat al lumii, Rusia, și cel mai mare stat al Europei, Ucraina. Părțile luptă în aer, pe uscat și pe mare. În Israel este o confruntare dintre diversioniști și grupări radicale bine echipate și guvernul de la Tel Aviv, care dispune de toate tipurile de arme. Sunt două conflicte absolut diferite din punctul de vedere al proporțiilor. Nu există nicio componentă confesională în războiul din Ucraina, spre deosebire de cel din Israel. În urma acestui fundamentalism religios vor apărea tot mai mulți doritori să-și dea viața în războiul cu statul Israel”, arată Mahda.
Dronele rusești ar putea din nou să cadă pe teritoriul României
Politologul ucrainean susține că, pentru România, războiul din Ucraina rămâne cel mai important factor de politică externă și de securitate, iar Rusia va încerca să profite de pe urma evenimentelor din Israel.
„În ciuda faptului că ar putea urma un val de refugiați din Orientul Apropiat, dar și o creștere a prețului la petrol în UE, din punctul meu de vedere, pentru România nu poate fi nimic mai important în plan extern decât războiul crunt de lângă frontiere. Vor urma noi și noi atacuri asupra regiunii Odesa, ar mai putea să ajungă diverse drone pe teritoriul României”.
Rusia va continua să blocheze exporturile ucrainene și să distrugă infrastructura din sudul Ucrainei. Merită să ne gândim împreună la consolidarea securității teritoriale colective.
Yevhen Mahda, director al Institutului de Politică Mondială de la Kiev:
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
durban22 • 12.10.2023, 08:02
Asa este , acest domn are mare dreptate!.FARA RUSIA ,IRAN SI CHIAR CHINA PENTRU LOGISTICA ,HAMAS-UL NICIODATA NU AR FI FOST IN STARE SA ATACE ISRAELUL DE O ASEMENEA ANVERGURA !!.