„Am avut recent o misiune de informare în Bulgaria, care a fost cu adevărat reuşită. Voi folosi acest prilej pentru a vorbi despre acest lucru şi despre cât de bine pregătite sunt ambele ţări, atât România, cât şi Bulgaria, pentru a adera la spaţiul Schengen şi am în continuare ca obiectiv să avem această decizie în acest an”, a declarat Ylva Johansson înaintea reuniunilor miniştrilor de Interne din Uniunea Europeană de la Bruxelles, potrivit Agerpres.
Hartă alegeri locale 2024
Și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat la sosirea la reuniunea Consiliului JAI că există timp pentru ca parlamentul şi guvernul de la Haga să ia o decizie privind ridicarea veto-ului privind aderarea la Schengen luna aceasta. El a spus că dialogul cu partea austriacă este intens şi că au purtat discuţii în nenumărate rânduri, „şi oficial, şi informal”.
Odobescu: Comunicarea cu Austria s-a îmbunătăţit
De asemenea, premierul Marcel Ciolacu, aflat în SUA, a spus că România aşteaptă să afle dacă Olanda va susţine aderarea Bulgariei, pentru a lua o decizie în dosarul Schengen. Șeful Executivului a precizat că nu a avut nicio discuţie directă cu cancelarul Nehammer.
La rândul ei, ministra de Externe, Luminiţa Odobescu, aflată în delegația României din SUA, a precizat că în ultima perioadă comunicarea cu Austria pe dosarul Schengen s-a îmbunătăţit. „Există un dialog nu numai la nivelul Ministerului de Externe, dar şi la nivelul Ministerului de Interne şi continuăm toate aceste demersuri diplomatice împreună cu colegii mei de Externe. De fapt, aceste demersuri diplomatice au loc la cel mai înalt nivel”, a afirmat ea.
Surse guvernamentale de la Bucureşti au spus săptămâna trecută că România nu va cere un vot pe Schengen la Consiliul JAI din 4-5 decembrie, dar au precizat că există discuţii pentru un Consiliu JAI extraordinar spre finalul lunii, unde s-ar putea decide aderarea României în două etape, prima fiind cu intrarea frontierelor aeriene în spaţiul european de liberă circulaţie, din martie 2024.
Istoricul blocării României la Schengen
Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI de la Bruxelles și aducând drept argument criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.
Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 29 iunie anul acesta că aderarea României la Schengen va fi pusă pe agenda Consiliului JAI doar când vor exista indicii clare care să arate că există consens, pentru ca România să nu mai fie din nou refuzată de Austria.
Pe 26 august, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit la Viena cu omologul său Gerhard Karner, iar acesta din urmă a spus că Austria își menține poziția împotriva extinderii spațiului Schengen.
Pe 15 septembrie, Marcel Ciolacu a anunțat că România va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiție, dacă guvernul de la Viena își va menține vetoul pe Schengen la Consiliul miniștrilor de interne ai UE care va avea loc în decembrie. Pe 27 octombrie, președintele Iohannis a lăsat de înțeles că acționarea Austriei în judecată la CJUE pentru Schengen este incertă, afirmând că „este o chestiune juridică foarte complicată”.