Yuval Noah Harari, 46 de ani, celebrul autor israelian care a semnat bestsellerurile „Sapiens: Scurtă istorie a omenirii” și „Homo deus”, are origini de familie în Cernăuți. Scriitorul a oferit un interviu pentru buletinul de știri al Antenei 1. 

„Miza e supraviețuirea speciei umane”

Unul dintre efectele războiului, crede Harari, este deturnarea omenirii de la rezolvarea problemelor importante: vindecarea bolilor, locuri de muncă, educația.  

„Până acum o săptămână oamenii se gândeau că armele nucleare sunt un subiect al anilor ‘60-‘70. Dar nu, miza e supraviețuirea speciei umane. Acesta e un conflict pentru viitorul umanității, al libertății și al democrației. Dacă li se permite agresiunii și tiraniei să câștige se va deschide un nou Ev Mediu”, avertizează Harari.

Istoricul spune că teza sa e susținută și dacă se face doar o analiză sumară a banilor. De pildă, înainte de agresiune, în medie 3% din buget mergeau către apărare în cadrul UE. „Acum, după invazie, peste noapte, bugetele de apărare se dublează sau se triplează”, menționează Harari.

Unul dintre marile beneficii ale păcii este că le permite oamenilor să-și îndrepte atenția către alte domenii care contribuie la progresul civilizației. În aceste momente, prioritatea nu mai sunt nici educația, nici medicina, nici schimbările climatice, deși toate acestea sunt cu adevărat importante pentru toate popoarele, spune Harari.

Dacă Putin va avea succes, alți autocrați din lume se vor gândi: «Hei, acum poți face asta: poți pur și simplu să invadezi țări și să le cucerești». Și vom vedea tot mai des astfel de lucruri.

Yuval Noah Harari, istoric:

„Imperiul sovietic nu mai poate fi niciodată o realitate”

„Putin a creat această minciună în capul lui pe care o și crede, cum că ucrainenii nu există, că ei sunt tot ruși, că ar vrea să fie absorbiți în Rusia și că la conducere s-ar afla niște oameni naziști. Cu fiecare zi care trece, el creează și mai multă ură între ruși și ucraineni. El a creat această ură. Și dacă nu va opri acest război, va fi o ură care va domni peste generații. Ucrainenii nu vor accepta niciodată să fie absorbiți de Rusia. Imperiul sovietic nu mai poate fi niciodată o realitate”, declară Harari la Antena 1. 

Acesta spune că ambițiile imperiale ale lui Putin au călcat peste prietenia dintre cele două popoare, care protestează vehement față de agresiune. Însă Yuval Noah Harari crede că puterea rămâne în mâinile cetățenilor – în cazul ucrainenilor, la propriu, iar în cazul rușilor, în sens civic.

Dacă ucrainenii pot opri tancurile cu mâinile goale, există și posibilitatea ca poporul rus să oprească războiul.

Yuval Noah Harari, istoric:

Surpriza ucraineană

Harari arată că surpriza acestui război o reprezintă chiar rezistența de care a dat dovadă poporul ucrainean. Nu numai că a dat peste cap planurile Rusiei, ci a unificat toate statele europene, care i-au oferit Ucrainei sprijin militar și umanitar într-o manieră fără precedent. 

„Sunt multe lucruri pe care le știam înainte să înceapă războiul. Știam că armata Rusiei este foarte puternică. Știam că NATO nu va trimite forțe pentru a interveni. Știam despre puterea gazului și petrolului rusesc. Dar de un singur lucru nimeni nu putea fi sigur: care avea să fie reacția Ucrainei”, a spus istoricul la Observatorul Antenei 1. 

„Întregul plan al Rusiei s-a bazat pe un pariu că ucrainenii se vor preda. Dar Zelenski nu a fugit, armata ucraineană luptă puternic, iar poporul ucrainean nu aruncă flori în tancurile rusești, ci cu cocktailuri Molotov”, amintește Harari.

„Rusia e o benzinărie cu arme nucleare. Atât”

Cercetătorul israelian spune că argumentele Rusiei privind îngrijorările de securitate venind dinspre statele NATO sunt nefondate și folosesc mai degrabă ca un pretext. Teritoriul rusesc nu a mai fost amenințat de nimeni de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. 

E ca atunci când cineva stă cu cizma pe fața cuiva și ne spune: «Vă rog să înțelegeți, mă îngrijorează siguranța». Nu! Nu e cazul. Ultima oară când cineva a invadat Rusia a fost în timpul lui Hitler, acum 70 de ani. De atunci cine a mai invadat Rusia, cine vrea să o invadeze?

Yuval Noah Harari, istoric:

În analiza sa asupra Rusiei, Harari spune că țara are o economie atrofiată și dependentă de sectorul energetic. Economia Rusiei nu se află între primele zece ale lumii și e depășită de economiile unor state mult mai mici, precum Italia și Coreea de Sud. Din aceste motive, regimul Putin poate sucomba rapid, dacă Vestul îi dă o lovitură de KO, puternică și rapidă.

„Întregul regim al lui Putin e construit pe petrol și gaze. Atât. Rusia este de fapt o benzinărie cu arme nucleare. Dacă prețurile la petrol vor coborî la 20 de dolari pe baril, s-a terminat. Vestul trebuie să se unească și să extragă resursele și know-how-ul științific pentru a crea o revoluție energetică, pentru a pune capăt regimului lui Putin”, spune Yuval Noah Harari.

„Ai o haină veche? O poți dona”

Yuval Noah Harari îi îndeamnă pe români să nu paralizeze în fața nedreptății și a fricii, ci să le înfrunte cu propriile mijloace. „Dacă vă e frică, nu stați acasă simțindu-vă neajutorați. Acționați! Aveți puterea de a face ceva”, spune Harari.

Fiecare poate contribui. Ai o haină veche? O poți dona. Ai conexiune la internet? Te poți alătura luptei online – luptei pentru opinia publică. Vin refugiați? Îi poți întâmpina. Cetățenii trebuie să-și facă vocea auzită și să le spună autorităților să aplice sancțiuni: «Știm că va fi dificil, dar suntem dispuși să le acceptăm, pentru că dacă nu acționați cu curaj și nu opriți asta, nu vom vota pentru voi».

Yuval Noah Harari, istoric:

 
 

Urmărește-ne pe Google News