- Soluţiile de clasare au fost argumentate cu „fapta nu există” sau „nu este prevăzută de legea penală”.
În fiecare zi, Grupul de Comunicare Strategică ne anunţă, pe lângă numărul de infecţii confirmate cu COVID-19 şi de decese înregistrate, şi numărul dosarelor deschise pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
Fostul ofiţer MAI ar putea fi audiat de procurori abia după Paşte
Sunt cercetaţi toţi cei care prin, nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, contribuie la răspândirea bolii.
Este şi cazul lui Nelu Lupu, fostului ofiţer MAI, care nu a declarat, la internarea în spitalul Gerota, că a călătorit în Israel, şi a infectat cu COVID-19 mai mulţi pacienţi şi 22 de cadre medicale.
Spitalul Gerota a fost o vreme închis, din cauza asta. La 12 martie, Parchetul General a preluat dosarul în care fostul ofiţer este cercetat zădărnicirea combaterii bolilor.
Nelu Lupu a fost externat săptămâna trecută, dar medicii i-au recomandat să stea în izolare, la domiciliu, încă două săptămâni, aşa că el nu a putut fi încă audiat de procurori, iar cercetările continuă.
Pacientul era pozitiv, dar „fapta nu există”
Din cele 6 dosare cu rezoluție, toate de clasare, două au fost rezolvate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ.
Într-unul, a fost cercetat un bărbat de 70 de ani din Piatra Neamţ care, fiind adus cu ambulanţa la Spitalul Judeţean în seara zilei de 17 martie, a refuzat recoltarea de probe biologice pentru testarea COVID-19.
Pacientul era Vasile Oautu, un om de afaceri din Piatra Neamt, informează presa locală.
Cercetările au durat două zile, iar procurorul a concluzionat că „fapta sesizată nu există” şi a dispus clasarea.
„S-a stabilit că, la prezentarea la UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, persoanei în cauză i s-a întocmit chestionarul de evaluare a riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus 2019 – nCoV, stabilindu-se că nu se încadrează drept caz suspect. După evaluarea medicală, pacientul a refuzat internarea”, se arată în ordonanţa de clasare.
A doua zi după clasarea dosarului, bărbatul de 70 de ani a fost confirmat cu COVID-19, iar la 22 martie el a decedat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
Nu au respectat izolarea, dar nu vor păţi nimic
Un alt dosar de zădărnicire a combaterii bolilor a fost clasat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeş.
„N-au fost întrunite condiţiile necesare pentru trimiterea în judecată”, a precizat, pentru Libertatea, Constantin Daniela, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeş.
„Cele două persoane cercetate s-au întors din Italia în perioada în care această ţară nu figura pe lista celor cu cod roşu”.
Şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea singurul dosar soluţionat a primit clasare. Au fost cercetaţi un bărbat și o femeie, ambii din Râmnicu Vâlcea, care se întorseseră din Italia şi se aflau în izolare la domiciliu din data de 11 martie.
În ziua de 17 martie, cei doi au plecat de acasă, au mers la cumpărături şi apoi au plimbat câinele.
După două săptămâni de investigaţii, procurorul a dispus clasarea cauzei, pentru că „fapta ce face obiectul cauzei nu este prevăzută de legea penală”.
„Fapta a fost comisă anterior publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență nr. 28/2020 privind modificarea și completarea Codului Penal, respectiv 20.03.2020”, precizează, pentru Libertatea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea.
OUG 28/2020 este cea care a majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi a introdus, în definirea infracţiunii, şi „nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase”.
Pentru că nu sunt pozitivi, „fapta nu este prevăzută de legea penală”
Clasare a dispus şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, în care era cercetată, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, o persoană care, trebuia să stea în izolare la domiciliu, întrucât fiul ei se întorsese din Franța de două zile, a fost găsită, în ziua de 25 martie, plimbându-se pe străzile comunei Bălțești (Prahova).
„În urma testării, s-a stabilit că persoana care a părăsit izolarea nu era infectată cu COVID-19, iar clasarea a fost dispusă pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală”, a declarat, pentru Libertatea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte.
Un dosar similar, soluţionat cu clasare, tot pentru că „fapta nu este prevăzută de legea penală”, a fost şi pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mizil. La 18 martie, poliţiştii din comuna Colceag (Prahova) au găsit umblând pe străzi o persoană care se întorsese de două zile din Belgia şi avea obligația de a sta în izolare, la domiciliu.
De la decretarea stării de urgenţă şi până acum, nu a fost soluţionat niciun dosar deschis pentru infracţiunea de fals în declarația făcută pe propria răspundere (art.326 NCP) şi nici pentru infracţiunea de omisiune a declarării unor informații (art. 352 ind.1 NCP).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro