Contrar zaharurilor prezente în fructe, legume (mai puțin) și produse lactate, respecitv fructoza și glucoza care figurează în mod natural în acestea, zaharurile adăugate sunt, după cum le spune și denumirea, adăugate anumitor alimente industriale. Dar, de ce să adaugi zahăr? Pentru a ameliora sau crește savoarea, ca și sarea sau grăsimea. Lista zaharurilor adăugate este lungă.
De ce nu sunt bune pentru organism
Este adevărat că organismul nostru are nevoie, zilnic, de energia furnizată de zahăr, avem nevoie de glucide în mod deosebit pentru creier. Pe dea altă parte un consum crescut favorizează creșterea în greutate. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomanda în 2015 reducerea consumului de zaharuri adăugate la 5%, mai precis 10% din rația energetică zilnică. Concret, este vorba de 25-50 g de zahăr ascuns pentru un adult (echivalentul a 6-12 lingurițe de zahăr). Această recomandare este făcută pe de o parte pentru a reduce rata obezității, dar, mai ales pentru a lupta împotriva diabetului de tip 2 și a cariilor dentare. Deși pare un procent greu de ajuns, în realitate nu este așa, din pricina zaharurilor ascunse.
Ce alimente conțin zahăr adăugat?
Zaharurile adăugate apar în compoziția multor alimente transformate sau nu, de la băuturi până la feluri preparate, cereale, produse de patiserie etc. Zaharurile adăugate se mai numesc și ascunse fiindcă adesea se află în compoziția unor produse la care nu te aștepți, cum ar fi muesli, cereale complete, sosuri, conserve și chiar produse congelate.
Ce poți face ca să le reduci
Dacă vrei să ai o alimentație mai sănătoasă e cazul să îți modifici anumite obiceiuri, mai exact să reduci zahărul. Poți începe prin a reduce snack-urile, alcoolul, dar și să identifici sursele de zahăr din alte alimente. Iată câteva trucuri:
- Gătește! Astfel vei avea control total asupra ingredientelor car eintră în conponența preparatelor tale. Astfel vei controla nu numai zahărul, ci și sarea și materiile grase adăugate, ca să nu mai vorbim de gust are va fi autentic. Este și un bun mijloc de a educa copiii să mănânce bine și chiar să gătească!
- Preferă apa. Evită sucurile, băuturile energizante și chiar sucurile naturale. Acestea conțin multe glucide. Cea mai bună băutură este apa. Mai poți bea un ceai neîndulcit și doar un suc natural de fructe pe zi, dimineața. Dacă vrei să știi celulele papilelor gustative au nevoie de cel puțin 10 zile pentru a se reînnoi. De aceea gustul tău va evolua treptat după ce vei renunța la zahăr. Vei descoperi gusturi noi, mai puțin dulci.
- Citește cu atenție eticheta! Astfel vei putea determina cantitatea de zaharuri adăugate alimentelor. Informațiile nutriționale sunt pentru 100 g de produs. Deci, trebuie să calculezi cantitatea exactă. Dacă știi că nu ai voie să depășești 25 g de zahăr pe zi, te vei obișnui ușor cu calculele. Dacă un produs care are 250 g conține 8 g zaharuri la 100 g, atunci cantitatea toatală va fi de 20 g.