Comandantul armatei ucrainene Valeri Zalujnîi a cerut marți mobilizarea mai multor trupe, într-un moment în care forța numerică a rușilor începe să se simtă pe câmpul de luptă.
În condițiile în care războiul a intrat într-un impas, iar contraofensiva ucraineană a eșuat deocamdată să își atingă obiectivele, mobilizarea pentru ceea ce se așteaptă să fie o luptă lungă a devenit un subiect important de discuție în Ucraina.
Textul unui proiect de lege postat pe site-ul parlamentului ucrainean la sfârșitul zilei de luni a propus, printre altele, reducerea vârstei de recrutare de la 27 la 25 de ani, scrie Washington Post.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că liderii armatei au propus recrutarea a până la 500.000 de soldați. Adăugarea a jumătate de milion de soldați, a spus Zelenski, ar costa peste 13 miliarde de dolari.
„Aceasta este o cifră foarte serioasă”, a continuat președintele, adăugând că dorește să audă mai multe justificări pentru o astfel de mobilizare.
Zalujnîi a subliniat marți că nu a spus nimic despre o „nevoie de 500.000 sau 400.000” de soldați – ci doar despre o „nevoie generală” de forță de luptă. Pentru a aduce acasă soldații care s-au înrolat la începutul invaziei Rusiei, a spus el, Ucraina trebuie să înceapă acum să instruiască mai mulți soldați.
„Nevoile noastre sunt resursele”, a spus comandantul armatei. „Este vorba de arme, este vorba de muniție, este vorba de oameni. Noi calculăm toate acestea în formularea nevoilor noastre – oameni pe care i-am pierdut, oameni pe care i-am putea pierde în următorul an”, a explicat el, citat de Kyiv Post.
Strategia de mobilizare a fost o sursă de tensiune tot mai mare între Zalujnîi și Zelenski. Președintele a refuzat până acum să aprobe noi măsuri de recrutare fără un plan care să includă demobilizarea soldaților deja activi.
„Deocamdată, nu am văzut demobilizarea în planul lor. Iar aceasta este întrebarea numărul unu, o chestiune de justiție pentru cei care au luptat pe front atât de mult timp”, a declarat Zelenski săptămâna trecută.
Zalujnîi a respins întrebările privind o iminentă demobilizare, adăugând că speră ca în 2025 – după trei ani de serviciu pentru cei care au intrat în luptă chiar de la începutul invaziei – să-i poată „înlocui pe acești oameni care în prezent își fac treaba în condiții extrem de dificile”.
Deocamdată, a recunoscut el, chiar și asigurarea odihnei pentru trupele aflate în prezent pe front s-a dovedit a fi dificilă. Pentru a respecta o lege care prevede că soldații trebuie schimbați după șase luni, a spus Zalujnîi, Ucraina ar avea nevoie de „cel puțin de două ori mai mulți soldați” – și chiar mai mulți, dacă Rusia ar lansa un nou atac.
„Dacă lucrăm cu demobilizarea după 36 de luni, atunci, cel mai probabil, va trebui să începem procesul de pregătire a persoanelor aflate la vârsta de recrutare încă de anul viitor”, a spus el.
Estimările spun că armata ucraineană are aproximativ un milion de membri în rândurile sale, deși numărul nu a fost niciodată dezvăluit public. Kievul nu a publicat nici numărul pierderilor de vieți omenești, dar oficialii americani au estimat că peste 120.000 de soldați ucraineni au fost uciși sau răniți.
Gerula1 • 28.12.2023, 00:03
Ucraina trebuie sa reziste si sa invinga. Alrfel, Europa va suferi enorm din cauza rusilor. Efortul trebuie sa fie comun. Ucraina da soldati, vieti, restul lumii trebuie sa ii sprijune cu arme si bani. Lumea inca nu a realizat ca victoria Rusiei e echivalenta cu o tragedie!