Un mormânt plin cu flori mereu proaspete şi fotografii din care, chiar dacă e evident că au trecut peste ele ploi, soare, ninsori sau ger, încă mai răsare zâmbetul jucăuş al unei fete cu părul de foc. Pare ireal că sub lespedea rece se odihneşte cineva atât de tânăr şi plin de viaţă. Puţini ştiu însă şi povestea ascunsă între lespezile reci. E mormântul Valentinei Florea, una dintre victimele iadului din Colectiv. La 29 de ani Tina a plătit cu viaţa erorile făcute de zeci de ani de un întreg sistem. Tânăra, originară din Galați, rămăsese în București după terminarea facultăţii, având planuri mărețe. Ea se afla în clubul Colectiv împreună cu logodnicul său, cu care trebuia să facă nunta în 2016, şi cu sora ei. Cei doi au scăpat din flăcări, dar Valentina, care era la baie când a izbucnit incendiul, nu a mai reuşit să iasă.

”Mâine, la înmormântare, o să bem vinul care era luat pentru nuntă“, spuneau cu jale, apropiaţii, anul trecut, cu o zi înainte de înmormântarea fetei.

Familia, care o plânge zilnic la cimitir, nu poate şi nu are cum să uite ce s-a întâmplat. Rude, psihologi şi preoţi i-au ajutat să rămână pe calea de plutire, dar astfel de lucruri dureroase nu se pot uita, nu se pot ierta şi întrebările fără răspuns, care se tot adună, nu dau pace celor care au iubit-o pe Tina mai mult decât orice.

Apropiații se întreabă de ce nimeni nu a fost pedepsit încă

”Deşi a trecut un an de zile, sentimentul pierderii Tinei este foarte pregnant. Părinţii au sprijinul familiei, consiliere psihologică şi suport duhovnicesc. Cu toate acestea ,va daţi seama că trăirile sunt acute şi puternice. Pierderea Tinei nu poate fi ameliorată de pedepsirea vinovaţilor sau de daune morale. Apar tot mai multe semne de întrebare despre ce s-a petrecut cu adevărat în acea noapte. De ce după un an de zile nu este nimeni pedepsit, de ce se contrazic expertizele, de ce subiectul e mereu distorsionat şi manipulat?”, se întreabă Alexandru Nechifor, vărul Valentinei Florea.

Valentina şi celelalte victime nevinovate nu mai pot fi aduse înapoi, dar familia are un mesaj pentru cei care trebuie să facă lumină.

”Să nu se mai tergiverseze lucrurile în acest caz. Să se ofere atenţie şi îngrijire răniţilor. Să se conştientizeze că pentru fiecare familie implicată a reprezentat o tragedie, chiar dacă pentru sistem morţii şi răniţii din Colectiv sunt doar o statistică. Să se investească masiv în educaţie, sănătate şi infrastructură şi apoi putem spera cu toţii că ne îndreptăm într-o direcţie potrivită”, este mesajul familiei Valentinei, transmis de vărul ei, Alexandru.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Ca proaspăt medic, Alexandru crede că pentru tragedia Colectiv niciun sistem medical nu putea face faţă 100%, dar recunoaşte că actualul sistem medical are nevoie nu doar declarativ, ci şi real, de a fi considerat o prioritate. Nu că pentru Valentina ar fi contat, ea a murit chiar în acel infern, dar pentru alte zeci de tineri ar fi făcut diferenţa între viaţă şi moarte.

”Nici un sistem medical din lume nu e pregătit să facă faţă unui număr atât de mare de victime, cu afecţiuni atât de complexe. În acele zile medicii şi cadrele medicale, în general, au dat dovadă de dăruire şi professionalism. Totuşi, mai târziu, au fost scoşi ţapi ispăşitori. Mai avem multe de făcut în sistemul medical românesc, iar lucrurile vor urma o direcţie bună doar atunci când vom stabili că sistemul sanitar reprezintă o prioritate pentru noi ca popor şi nu doar la nivel declarativ”, a concluzionat Alexandru.

Urmărește-ne pe Google News