In general, faptul că iarna ninge este o veste bună. Dar nu şi in Bucureşti! Ziarul Libertatea a dus la Institutul pentru Cercetări Alimentare (ICA) o cantitate de zăpadă colectată de pe străzile Capitalei, pentru a-i determina conţinutul. Rezultatul: omătul este otrăvitor. Aşa că gândiţi-vă de două ori înainte să lăsaţi copiii la săniuş.

Cine ar fi crezut că zăpada ce se aşterne în jurul nostru poate fi extrem de nocivă? Ei bine, neaua cenuşie a oraşului conţine atâtea otrăvuri, printre care metale grele, nitraţi şi DDT – pesticid deosebit de nociv pentru om -, încât este o adevărată bombă biologică cu ceas. Nu o spunem noi, ci specialiştii care au testat-o în laborator. Aceste substanţe nu ar avea ce căuta, în mod normal, în zăpadă.

Otrava va persista zeci de ani

Cum a fost posibil ca neaua căzută din cer să aducă DDT în mijlocul oraşului? Foarte simplu. Prin ciclul natural al apei. Substanţele nocive intră în pânza freatică, aceasta ajunge în râuri şi în lacuri. Prin evaporare, apa ridică otrăvurile în aer, iar norii le poartă pe spaţii foarte largi. Ulterior, precipitaţiile le aduc în oraş. “Sunt otrăvuri foarte puternice, care vor intra în pânza freatică şi vor continua să influenţeze sănătatea oamenilor zeci de ani de aici înainte”, ne-a spus Gheorghe Mencinicopschi, directorul ICA.

DDT-ul din nea vine de la autostrada Transilvania

“Este foarte interesantă iniţiativa dumneavoastră. Pare ciudat să existe DDT în zăpada din Bucureşti, dar există o explicaţie. Cu doar câteva luni în urmă a fost decopertat un mare depozit de DDT, pentru că pe acolo va trece autostrada Transilvania. Faptul că această substanţă a ajuns deja în Bucureşti e un semnal de alarmă”, ne-a spus Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele Organizaţiei Ecologiste Eco-Civica.

«Provoacă grave afecţiuni»

Dr. Laurenţiu Luca (foto), directorul Clinicii Puls din Capitală: “Compuşii metalelor grele nu se elimină din organism decât după ani sau chiar zeci de ani. Ingerarea omătului poate provoca boli digestive şi nervoase, mai ales că unele substanţe rezultate la analize sunt cunoscute ca fiind cancerigene”. (Oana Timar )

«Nitraţii pot ucide un copil în câteva ore»

Vă prezentăm concentraţiile substanţelor otrăvitoare din zăpadă, conform buletinelor de analiză ICA şi interpretările lor:

– Plumb – 76,72 mg/litru depistat în zăpada bucureşteană. “Este de opt ori mai mult decât limita maximă admisă. E uluitor! Teoretic, în Capitală nu ar trebui să mai existe surse de plumb puternic poluatoare”, ne-a spus Gheorghe Mencinicopschi, directorul ICA. Plumbul produce saturnismul, cad unghiile şi părul. De asemenea, distruge sistemul nervos şi provoacă afecţiuni ale sângelui.

– Cadmiu – 0,075 mg/litru – un metal greu, deosebit de toxic. În cazul copiilor, se acumulează în rinichi şi provoacă decesul.

– Nitraţi – 11,35 mg/litru. “Este periculos de mult. Ca exemplificare, pot să spun că o concentraţie de 50 mg/litru poate omorî un copil în doar câteva ore. Nu este o glumă”, ne-a explicat Mencinicopschi.

– Nitriţi – 0,16 mg/ litru – declanşează cancerul sistemului limfatic.

– Lindan – 0,0593 micrograme/litru – e un pesticid neurotoxic încadrat de Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului în grupa substanţelor cancerigene.

– DDT
– 0,0415 micrograme/ litru – este un pesticid interzis în ţările industrializate încă din 1970, iar la noi, din 1990, din cauza efectului cancerigen puternic.

– Reziduuri petroliere –
28 mg/decimetru cub – “Sunt cancerigene, iar concentraţia este foarte mare”, a afirmat Gheorghe Mencinicopschi.

Rezultatele investigaţiilor i-au speriat pe oameni

Zăpada este foarte periculoasă! Nu o spunem noi, ci rezultatele analizelor efectuate în laborator. Ziarul Libertatea a mers la Institutul de Cercetări Alimentare (ICA), cu o probă de zăpadă pentru a afla ce conţine aceasta. Spre surprinderea noastră, în omăt sunt foarte multe metale, iar plumbul se regăseşte în cea mai mare cantitate. Cititorii Libertăţii au rămas uimiţi de substanţele pe care le conţine zăpada.

«Habar n-aveam de otrăvuri în zăpadă»

Luiza Lenkovschi, 62 de ani: “Ce substanţe sunt în zăpadă? Metale, plumb? De când au apărut astea? Hai că ăştia sunt nebuni! Cum să fie omătul otrăvitor? Habar n-aveam că există atâtea otrăvuri în zăpadă. Copiii noştri sunt cei mai expuşi, pentru că ei se joacă cel mai mult în zăpadă”.

«Din cauza asta se nasc copii cu probleme»

Ştefan Borac, 21 de ani: “Nu mă mai miră nimic în ţara asta. Sunt o mulţime de substanţe în aer de care noi, oamenii de rând, nu ştim nimic. Cine se gândea că zăpada poate conţină atâtea otrăvuri?! Din cauza asta se nasc copii cu probleme, iar autorităţile n-ar trebui să stea cu mâinile în sân”.

«Noi, părinţii, trebuie să fim foarte atenţi»

Ioan Mihăilescu, 60 de ani: “Nu ştiam de aşa ceva. Acum e prima oară când aud. Dar e foarte riscant pentru copii. De când e omătul periculos? E bucuria copiilor. Ce o să facem acum, nu o să-i mai lăsăm să se joace în zăpadă? E ceva inadmisibil ca aceste substanţe să se găsească în omăt. Noi, părinţii, trebuie să fim foarte atenţi când ei ies afară. Trebuie să-i spălăm foarte bine când micuţii intră în casă”.

«Cum, domnule, să fie zăpada otrăvitoare?»

Viorel Căuş, 55 de ani: “Cum, domnule, să fie zăpada otrăvitoare? E bucuria tuturor copiilor. N-aţi văzut că atunci când ninge ei sunt primii la joacă să facă oameni de zăpadă? Ce să le facem, să-i ţinem închişi în casă? Şi nu numai pentru ei este periculoasă, ci şi pentru noi adulţii, ce noi nu luăm contactul cu ea? Cine mai ştie ce substanţe bagă ăştia ca să deszăpezească?!”.

Urmărește-ne pe Google News