Aflat în Germania la sfârșitul lunii ianuarie, Jonas Costea Dan Theodor a fost sunat din țară pentru a fi anunțat că pe terenul său de pe strada Aeroportului a apărut un munte de zăpada. Era vorba de nămeții adunați de pe strărzile din Sector 1. În acest timp, municipalitatea se lăuda că zăpada scoasă de pe arterele și trotuarele din Capitală era transportată în afara orașului. “Aceasta este depozitată pe terenurile Administrației Domeniului Public din zonele Străulești și Casa Presei”, precizau de la mijlocul lunii ianuarie reprezentanții Primăriei Sector 1.
“Începând cu data de 26 ianuarie și până la data de 29 ianuarie, firma TCS, în calitate de subcontractor al firmei Romprest, conform dispozițiilor acesteia din urmă, a basculat pe terenul proprietatea mea, lucrând în regim de 24 de ore pe zi, cu mai multe busculante de 25 tone și vole, o cantitate imensă de zăpadă amestecată cu sare granulată și deșeuri, care a format în prezent o acumulare de circa 6 metri înălțime pe o suprafață de circa 1.500 mp”, a explicat proprietarul terenului care s-a trezit cu muntele de zapadă pe terenul său.
Deszepezire în Bucureștic cu sesizare la Poliție
Costea a făcut plângere la Poliție pe 31 ianuarie pentru săvârșitea infracțiunilor de tulburare de posesie și distrugere a bunurilor cadastrale, precum și distrugerea de bunuri.
Compania Romprest are contract cadru cu primăria de sector pentru a îndepărta, transporta și depozita zapadă din oraș. În cadrul acestei înțelegări, firma controlată de controversații oameni de afaceri Florian Walter și Dragoș Dobrescu este plătită în fiecate lună în funcție de numărul lucrărilor. “Concesionarul serviciului va încasa lunar de la concedent în baza contractului de prestație contravaloarea prestației efectuate (manoperă ,utilaje, materiale) pentru activitățile de curățat și transportat zăpada de pe căile publice, confirmate de concedent”, se precizează în contractul dintre Romprest și municipalitate.
Reprezentanții Primăriei Sector 1 au refuzat să ne precizeze sumele de bani plătite către Romprest pentru luna ianuarie și cum au fost calculate acestea, dar și cum a fost posibilă această eroare. Ni s-a transmis doar că este posibil să primim un răspuns până la ora 17.30, ceea ce nu s-a întâmplat.
Costea susține că reprezentanții municipalității i-au transmis că zapada a fost depozitată pe terenul său din greșeală și atât.
Milionarii de la salubritate
Celebra firmă de salubritate Romprest Service, cea care deține mai multe contracte de igienizare a Capitalei, printre care și un contract fabulos de 250 de milioane de euro încheiat cu fostul primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman. În schimbul unui sfert de miliard de euro, Romprest Service trebuie să asigure curățenia Sectorului 1 până în 2026.
În Monitorul Oficial din 25 august 2016, Romprest Service era deținută de: Detaco Ltd din Canada cu 42,69% din acțiuni, Europrest Invest -30% din acțiuni, Premium Management Team – 13,76% din acțiuni, Compania Națională Aeroporturi București – 10% din acțiuni și Firstcom LLC din Kentucky. Offshore-ul din urmă deținea 3,54% din acțiunile Romprest. Reamintim că în spatele acționarilor principali din Romprest SA se află Florian Walter și Dragoș Dobrescu.