Aşa cum am arătat în ziarul de ieri, zăpada din Bucureşti este otrăvitoare. Conform datelor de laborator, aceasta conţine metale grele, nitraţi, nitriţi, reziduuri petroliere şi pesticide deosebit de toxice. În urma ninsorilor abundente din această iarnă, firmele de salubritate, care sunt plătite şi pentru deszăpezire, au fost nevoite să facă ceva cu nămeţii de pe carosabil, în special cu cei din intersecţii, care blocau traficul. Aşa că au adunat, cu avânt muncitoresc, o parte din zăpadă şi au depozitat-o în câteva locuri din oraş, stabilite de comun acord cu primăria. “În urma solicitării Primăriei Capitalei, Apa Nova a dat o listă de guri de descărcare a zăpezii în colectoare, pe fiecare sector în parte. De asemenea, firmele de salubrizare au propus, pentru fiecare sector în parte, o serie de amplasamente provizorii pentru depozitarea nămeţilor.

Pentru sectorul 1, varianta propusă de firma Romprest a fost Gara 16 februarie (teren viran). Pentru sectorul 3, Rosal Group – platoul Octavian Goga. Pentru sectorul 4, Rebu SA-Prelungirea Berceni, după depoul IMGB. Pentru sectorul 5 – ADP – bd. Tudor Vladimirescu (teren viran). Pentru sectorul 6 – Urban SA – Intrarea Guliver”.

Acesta este textul trimis ziarului Libertatea de Primăria Capitalei, cu aproape o lună în urmă. Am verificat informaţiile şi sunt corecte – chiar aşa au făcut. Apoi, am cerut avizele de mediu, documente care ar trebui să fie baza legală pentru depozitarea zăpezii. Nu există aşa ceva. “Eu nu am dat nici un aviz în acest sens”, ne-a spus Costel Nedelcu, directorul Agenţiei de Mediu Bucureşti. Legea mediului prevede: “Autorităţile Administraţiei Publice Locale au obligaţia să depoziteze deşeurile menajere, industriale, agricole sau altele numai pe suprafeţe autorizate în acest scop”. Pe scurt, deşeurile de orice fel din Bucureşti, inclusiv zăpada amestecată cu substanţe antiderapante, se aruncă doar la gropile de gunoi autorizate. Nu pe câmp, pe terenuri virane, în râuri etc. Adică Primăria Capitalei, primăriile de sector şi firmele de salubrizare au încălcat Legea mediului, iar cei care au semnat decizii în privinţa depozitelor de zăpadă toxică din Bucureşti riscă între 6 luni şi 3 ani de puşcărie.

«Să ni se indice alte locuri de depozitare»

După ce am cerut avizele de mediu pentru depozitele de zăpadă din oraş, am primit un comunicat din partea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu: “Vom adresa rugămintea către Agenţia de Protecţie a Mediului Bucureşti să ne indice locurile din oraş care pot fi amenajate pentru depozitarea zăpezii în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.

Cei care au format maldărele din fotografie riscă dosare penale

“Conform legislaţiei, zăpada de pe drumurile publice nu se poate depozita decât pe spaţiile autorizate în acest sens, adică la groapa de gunoi. Dacă Municipalitatea creează un spaţiu adecvat, respectiv o groapă specială pentru zăpadă, cu fundul impermeabil, atunci va primi aviz de mediu pe acea locaţie. Altfel, nu. Depozitarea ilegală a zăpezii pe pământ se sancţionează cu amendă de 60.000 de lei. Dacă cineva este prins că aruncă zăpada în ape curgătoare, în cazul nostru în Dâmboviţa, se consideră că a săvârşit o infracţiune care se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, ne-a spus Silvian Ionescu, comisar general al Gărzii de Mediu

 
 

Urmărește-ne pe Google News