Chiar dacă tehnologia nu este complet dezvoltată, Forțele aeriene americane plănuiesc crearea unei flote controlate via IA de peste 1.000 de avioane de război fără pilot. Primul avion ar putea fi complet operațional în 2028.
Experimentul a avut loc la Baza Aeriană Edwards, o vastă instalație militară din deșertul californian. Un F-16 controlat de inteligență artificială, „Vista”, a zburat cu Frank Kendall la bord, fără pilot uman, la viteze de aproape 900 km/ h.
A mers „cap la cap” cu un alt F-16 pilotat de oameni. Aparatele au fost la mai puțin de 300 de metri unul de altul, răsucindu-se și făcând bucle pentru a-și forța adversarul să ajungă în poziții vulnerabile.
La sfârșitul zborului de o oră, secretarul Forțelor Aeriene a coborât din cockpit satisfăcut. El a spus că „a văzut suficient în timpul zborului său”.
„Va exista întotdeauna supraveghere umană în sistem când sunt folosite arme”
Experții în controlul armamentului și grupurile umanitare sunt îngrijorați că IA ar putea într-o zi să arunce în mod autonom bombe care ucid oameni fără consultări umane suplimentare.
„Există îngrijorări larg răspândite și serioase cu privire la cedarea deciziilor de viață și de moarte către senzori și software”, a avertizat Comitetul Internațional al Crucii Roșii.
Armele autonome „sunt un motiv imediat de îngrijorare și necesită un răspuns politic internațional urgent”.
Kendall a spus că va exista întotdeauna supraveghere umană în sistem atunci când sunt folosite arme.
Trecerea armatei către avioane cu IA este determinată de securitate, costuri și capacitatea strategică.
Scenariile de război viitoare prevăd escadrile de aeronave americane fără pilot care oferă un atac în avans asupra apărării inamice pentru a oferi SUA capacitatea de a pătrunde într-un spațiu aerian fără riscuri ridicate pentru viețile piloților.
Dar schimbarea este determinată și de problemele financiare. Forțele aeriene înregistrează întârzieri de producție și de depășirea costurilor la avionul de luptă F-35, de aproximativ 1,7 trilioane de dolari.
Avioanele fără pilot mai mici și mai ieftine controlate de IA sunt calea de urmat, a spus Frank Kendall.
Operatorii militari ai controlerului IA Vista spun că nicio altă țară din lume nu are un avion de vânătoare precum cel testat la Baza aeriană Edwards, unde software-ul învață mai întâi milioane de puncte de date într-un simulator, apoi își testează concluziile în timpul zborurilor reale. Datele de performanță din lumea reală sunt apoi reintroduse în simulator, unde IA le procesează.
Foto: AP
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3
demostene1 • 04.05.2024, 14:04
Trolii rusnaci lucrează azi peste program sa denigreze avansul SUA haha
BONY • 04.05.2024, 12:15
Laudabila risipa de inteligenta naturala pentru punerea la treaba a celei artificiale in a imprastia moarte pe unde-i dirijata,fara sa-si puna cumva fundurile in pericol. Totusi,puteau face ca aceste avioane sa stinga incendiile de paduri,ar fi fost mult mai utile,iar oamenii ar fi numarat hectare salvate de padure,nu mii de morti.
IulianH6 • 04.05.2024, 12:03
Unii oameni sunt atât de proști încât au dezoltat A.I ca să se ucidă altfel, modern, inteligent si cât mai brutal. Tot armamentul ăsta ultramodern este produs din banii publici, costul fiind multe miliarde de euro. Omul este aşa de prost încât face arme nucleare şi le îmbunătăţeşte astfel încât să fie de SUTE de ori mai distructive decât armele nucleare care au fost aruncate deasupra oraşelor Hiroshima si Nagasaki. Dacă ei continuă în această direcţie, va însemna sfârşitul speciei umane aşa cum o ştim.