Cel mai recent buletin publicat de ICAO, pe 28 octombrie, arată că traficul intern de pasageri din China s-a recuperat la nici un an de la debutul pandemiei de COVID-19.
Astfel, în raportul intitulat ”Efectele coronavirusului în aviația civilă: Analiza impactului economic”, se menționează că țara cu o populație de 1,4 miliarde de locuitori nu doar că a egalat numărul de zboruri din perioada pre-COVID, dar a reușit chiar să majoreze capacitatea oferită.
Spre comparație, în Europa, graficul privind modificarea capacității arată că numărul locurilor din avioane este departe de a-l egala pe cel din perioada pre-COVID.
Totodată, și raportul Eurocontrol, publicat ieri, vine să confirme datele ICAO.
Cauzele revenirii traficului aerian din China
Agenția Reuters a explicat unul dintre motivele creșterii traficului aerian în China. Pentru a atrage clienții, companiile aeriene, în special cele low-cost, au venit cu tarife foarte ieftine, iar această strategie ar putea deveni în curând profitabilă, notează sursa citată.
Totodată, calculele arată că transportatorii care au aplicat strategia costurilor reduse vor fi primii care își vor reveni după pandemie.
Eurocontrol: Traficul aerian din Europa va reveni la normal cel mai devreme în 2024
Organizația Europeană pentru Siguranța Navigării Aeriene a lansat o nouă prognoză privind posibila evoluție a traficului aerian în Europa în următorii 5 ani.
Astfel, abia din 2024, traficul aerian din Europa ar putea reveni la nivelul dinaintea pandemiei, iar asta doar într-un scenariu optimist, potrivit Eurocontrol.
În cel de-al doilea scenariu, cel mai probabil conform sursei citate, traficul din 2024 ar fi doar la 92% din cifra din 2019.
În cel de-al treilea scenariu, traficul în 2024 ar reprezenta 75% din cifra din 2019 și nu ar atinge valorile din 2019 până în 2029.
Care este situația în România
Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), a declarat pentru Libertatea că traficul de pasageri din România s-a redus cu 70%.
”Traficul de pasageri din România a scăzut până la 30 la sută. Este vorba despre primele 9 luni ale anului, în condițiile în care am avut trei luni normale, trei luni cu zero și trei luni cu 30 la sută”, a explicat oficialul CNAB.