Android a fost ”inventat” de către Andy Rubin, iar firma acestuia a fost achiziționată de către Google în anul 2005 pentru 50 de milioane de dolari.
Era o epocă în care Apple și Google colaborau frenetic și luptau cu Microsoft pentru ca nu cumva gigantul lui Bill Gates să ajungă să domine și lumea internetului sau pe cea a dispozitivelor mobile, tot așa cum era cazul calculatoarelor.
Trădarea Apple de către Google
În 2007, Apple a prezentat primul său iPhone, iar acesta a declanșat revoluția în domeniul smartphone-urilor. Telefoane inteligente cu aplicații, internet, capabile să redea muzică sau filme mai existau, dar iPhone a făcut manevrarea extrem de ușoară datorită sistemului de operare bazat pe ecranul tactil.
Anterior, totul se baza pe taste sau pe stylus-uri. La lansarea primului iPhone, Apple și Google erau companii partenere, iar un oficial Google a participat chiar pe scenă la eveniment.
Ba mai mult, din 2006 până în 2009, Erich Schmidt – pe atunci director general al Google – era chiar membru al consiliului de administrație al Apple.
Steve Jobs, cofondator și șef al Apple pe atunci, era prieten cu cofondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin, care îl vedeau drept un mentor.
De la BlackBerry și taste la ecran tactil și aplicații
Dar totul s-a dus imediat ce Andy Rubin a văzut noul iPhone. Google încă nu lansase primul Android, iar echipa de programatori se concentrase până atunci la a copia BlackBerry, liderul de la acel moment din domeniul telefoanelor inteligente. Prototipurile sale aveau taste și nu arătau deloc modern (foto jos).
Rubin a luat atunci decizia de a începe de la zero și a refăcut Android pentru a fi adaptat ecranelor tactile.
Primul Android a fost lansat în data de 23 septembrie 2008, la un an după lansarea iPhone în data de 9 ianuarie 2007.
Primul smartphone Android a fost HTC G1, realizat în colaborare cu Google și operatorul de telefonie T-Mobile din SUA. În alte țări, acesta s-a numit HTC Dream și încă avea taste, dar dispuse altfel.
Dar Steve Jobs și-a luat, la câteva luni după această lansare, concediu medical, făcând un transplant de ficat. Când a revenit, la jumătatea anului 2009, Jobs a fost uimit să vadă că toți producătorii importanți de telefoane, cu excepția Nokia, BlackBerry și Palm, aveau în plan să lanseze smartphone-uri Android.
Cum s-a întâmplat asta?
Google a observat că Apple este atât de avansată în privința iOS, sistemul de operare de pe iPhone, încât a venit cu o altă soluție: a făcut Android gratuit, disponibil pentru toată lumea. Scopul: să recupereze decalajul masiv față de Apple.
În același timp, producătorii de mobile erau disperați că nu aveau un răspuns pe măsura iPhone.
Astfel, companii precum HTC, Motorola, Samsung, LG Electronics, Sony dar și grupurile chineze Huawei, ZTE, Oppo, Vivo, Xiaomi, Meizu, Wiko, Transsion au început să lanseze pe bandă rulantă telefoane Android.
La început, HTC a fost principalul producător Android, iar Motorola domina vânzările din SUA. Apoi Samsung a furat în 2011 coroana de cel mai mare producător din lume de la Nokia și nu a mai cedat-o până acum.
Dar Huawei vine tare din urmă și estimează că va ajunge cel mai mare producător până la finele anului viitor.
Nokia, BlackBerry și Palm au dispărut și au repărut cu Android
Google a îmbunătățit continuu sistemul de operare, iar vânzările Nokia cu sistem de operare Symbian și cele ale BlackBerry s-au prăbușit.
Palm a fost vândut către HP, care mai apoi a închis „șandramaua”. Sistemul de operare webOS a ajuns acum la LG, care îl instalează pe televizoarele sale inteligente.
Nokia a trecut în 2011 la Windows Phone, dar după câțiva ani de încercări nereușite a vândut în 2014 divizia de telefonie către Microsoft.
Nici aceasta nu a putut opri declinul, iar Windows Phone practic a murit. Acum, Nokia a lansat noi telefoane mobile cu Android. Dar compania din spatele lor nu mai este Nokia, ci este HMD Globla, o firmă finlandeză care a licențiat brandul.
BlackBerry a ieșit la rândul său din producția de telefoane. Acum telefoanele BlackBerry existente pe piață vin tot cu Android și sunt produse de grupul chinez TCL.
Acesta din urmă vrea să învie și brandul Palm, iar dispozitivele să vină tot cu Android.
Motorola a fost cumpărată de Google în 2011 cu 12,5 miliarde de dolari, dar a vândut-o către Lenovo în 2014 pentru 2,91 miliarde.
În televizoare, mașini sau pe gadgeturi
Dar Google nu s-a oprit aici cu Android. Sistemul de operare a trecut de pe telefoane și tablete și a ajuns și pe televizoarele inteligente, pe mașini și chiar și pe gadgeturile conectate la internet.
Sony și Philips oferă acum smart tv-uri cu Android TV, iar o altă variantă – numită Wear OS – este disponibilă pentru ceasuri inteligente.
De asemenea, Renault și Nissan tocmai ce au anunțat că vor lansa autoturisme cu Android Auto.
Mai mult, în acest an Google a lansat și Android Things, o versiune simplificată care va fi instalată pe electrocasnice sau gadgeturi conectate la internet, precum „ecranele inteligente” lansate de Lenovo.
Această lună este, de altfel, una extrem de importantă pentru Google: gigantul a împlinit recent 20 de ani, iar browserul Chrome a făcut 10 ani, întocmai ca Android.
Amenzi și procese
Nu este însă totul roz la Google: gigantul a pierdut un proces cu Oracle și ar putea ajunge să plătească daune de 9 miliarde de dolari pentru că a utilizat Java în Android.
Nici producătorii Android n-au fost mai fericiți: HTC, Samsung și Motorola au avut procese de durată cu Apple. Samsung a pierdut o serie de procese, iar HTC a căzut la pace, plătind bani pentru utilizarea unor tehnologii Apple.
Concomitent, Samsung, LG, Asus, HTC, ViewSonic, Acer, Foxconn, Quanta, Compal, Inventec și Wistron plătesc între 5 și 15 dolari către Microsoft pentru fiecare dispozitiv Android produs. Și asta pentru că folosesc o serie de brevete Microsoft.
Andy Rubin și-a lansat propriul smartphone
Între timp, Andy Rubin a plecat de la șefia Android în 2013, când a preluat șefia divizia de robotică a Google. În 2014, Rubin a părăsit Google, iar apoi și-a înființat propria companie de telefoane, Essential Products. Aceasta a lansat anul trecut Essential Phone, primul smartphone din lume realizat din ceramică.
Citește și: