Cu gândul la vacanță și cu ochii la mesajele negaționiste care circulă pe internet, mulți oameni încep să creadă că noul coronavirus și-ar fi pierdut din putere, din contagiozitate.
În Italia, cea mai lovită țară europeană, se derulează o dispută pe tema forței COVID-19, chiar între medici. Sunt contraziși de colegi infecționiști și microbiologi care se chinuie acum să reafirme periculozitatea unui virus care a răvășit o lume întreagă și să atragă atenția că pericolul nu s-a încheiat, potrivit Corriere della Sera.
Relaxarea restricțiilor nu înseamnă că și virusul s-a relaxat
Între timp, în România 44% dintre respondenții unui sondaj IRES spun că sunt puțin sau deloc îngrijorați și 37% cred că efectele COVID-19 nu ar fi mai grave decât cele ale unei gripe. Așadar, discursul negaționist rămâne la fel de infecțios.
Zece medici italieni au adunat date din spitale și declară deschis că noul coronavirus este mai puțin agresiv astăzi și că pericolul a trecut. Semnează și un manifest în acest sens, spune Corriere. Alți medici, profesori universitari, cercetători combat teoria, pentru că ultimul lucru pe care Italia și-l dorește acum este tocmai ca pandemia să se întoarcă.
“Nu vrem să polemizăm, dar suntem îngrijorați de faptul că declarațiile optimiste despre contagiozitatea scăzută a Sars-CoV-2 ar putea să-i facă pe oameni să creadă, într-un mod eronat, că pericolul a trecut”, spun medici și cercetători.
Noi focare în Italia
Toată această polemică se întâmplă pe fondul descoperirii unor noi focare în Roma, Palmi, Mondragone și Emilia. Este demonstrația faptului că “virusul care circulă este activ și contagios. Când întâlnește circumstanțe care implică și bătrâni sau pacienți la risc, poate cauza daune de gravitate extremă, similare întru totul cu cele de la începutul epidemiei”, mai spun doctorii.
Infecționiștii au observat că virusul care face ravagii în Renania de Nord, Germania și care a îngenuncheat Brazilia este același care creează probleme în Italia. Chiar dacă sunt cazuri mai puține, oamenii trebuie să rămână în gardă, spun ei.
Dacă oamenii încep să aibă impresia că se poate vorbi despre noul coronavirus la trecut, devine inutil să insiști cu restricțiile, cum ar fi purtarea măștii în locuri închise, igiena mâinilor și distanțarea, citează Corriere specialiști din Sănătate.
Medicii sunt în continuare îngrijorați de noile focare și atrag atenția asupra faptului că dacă mortalitatea nu mai este acum atât de mare, motivul este diagnosticarea precoce. Nicidecum că virusul s-a îmblânzit.