Cuprins:
UPDATE ora 16.04: Medicii de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului „Sf.Pantelimon” îşi vor continua activitatea, după ce iniţial au ameninţat cu demisiile din gărzi, a anunțat șefa secţiei ATI de la spital, Florina Pompilian, citată de News.ro.
Decizia medicilor ATI de a reveni asupra amenințărilor cu demisia a venit după discuții cu ministrul sănătății, Alexandru Rafila, care a anunțat că i-a „convins” pe medicii de la Spitalul Sfântul Pantelimon „să îşi continue activitatea în perioada următoare”.
***
Știrea inițială: În acest moment, internările în spital sunt blocate, în contextul în care doi medici de la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului sunt acuzaţi de omor calificat cu premeditare, relatează News.ro. Şefa secţiei ATI afirmă că medicii nu se tem, dar că preferă să meargă în locuri unde „nu sunt călcaţi în picioare”.
Pacienţii aflaţii în secţia ATI sunt în continuare îngrijiti, spune medicul.
„Nu este, propriu-zis, o grevă spontană, noi stăm să îngrijim pacienţii care sunt în ATI. Sigur că nu o să-i dăm afară. Doar am anunţat toate secţiile, întrucât noi ne-am depus demisia din gărzi, deocamdată, nu se pot face internări. Îmi pare foarte rău pentru situaţie. Demisia din gărzi, de mâine, demisia din spital în momentul în care reuşim să rezolvăm bolnavii din terapia intensivă, nu putem să-i lăsăm. Urmează şi demisia. plecăm toţi. Toţi colegii”, a declarat şefa secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon Florina Pompilian.
Aceasta a explicat că în secţia ATI sunt 12 medici. În condiţiile în care cele două doctoriţe sunt anchetate, una este în concediu, iar alt medic „deocamdată nu ştie dacă îşi dă demisia”, ceilalţi opt medici au decis să renunţe la gărzi.
Presiunea, la cote „imposibil de suportat”
Medicul spune că presiunea a ajuns undeva la nişte cote „incredibil de suportat”.
„Nu ne este teamă de nimic, dar nu putem să ne desfăşurăm activitatea în asemenea condiţii (…) Este inadmisibil să avem în fiecare săptămână reclamaţie că nu am salvat pacient cu neoplasm de opt ani, că nu am pus doza de noradrenalină nu ştiu cât, că aşa consideră aparţinătorul. (…) Domnilor anestezişti din ţara asta, aţi fost întrebaţi vreodată de către un aparţinător când a fost schimbat cateterul venos central? Despre ce vorbim?”, a mai afirmat Florina Pompilian.
Cine a făcut ancheta internă
La rândul său, managerul spitalului, Bogdan Socea, a declarat, joi, în fața unității medicale că și-a dat demisia, așa cum i-a cerut ministrul Rafila.
Conform G4media.ro, Socea a explicat că ancheta internă făcută după ce au apărut acuzațiile privind morțile suspecte de la ATI a mers pe foile de observații. Nu s-au putut verifica injectomatele și înregistrările, așa cum au făcut procurorii.
„Ancheta internă s-a făcut profesionist de către 5 medici de altă specialitate decât ATI. Ancheta a vizat aspecte medicale, nu a putut verifica injectomatele, nu a putut descărca înregistrările. a mers pe foile de observație”, a explicat managerul, precizând că „Procuratura își va face treaba. Dacă era o acțiune generalizată, vor fi chemate și alte persoane”, a mai declarat Bogdan Socea.
Managerul spitalului a mai spus că și-a oferit demisia, însă nu a trimis-o la minister. „Nu mă cramponez de funcție. sunt medic chirurg în acest spital”, a precizat Bogdan Socea.
Managerul a anunțat și că zece intervenții medicale au fost amânate joi dimineață din cauza protestului medicilor de la ATI, care refuză să mai ofere anestezie pacienților cronici sau programați, asigurând doar urgențele.
Există date certe cu privire la decesul unui bărbat de 54 de ani
Două doctorițe și o asistentă au fost reținute miercuri seară de procurori, după ce poliţiştii au făcut percheziţii la locuinţele unor angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Bucureşti, în dosarul deschis după ce 17 pacienţi internaţi la terapie intensivă au decedat în doar patru zile, în luna aprilie, iar un angajat al spitalului a reclamat că bolnavii au primit doze reduse de noradrenalină.
Până în prezent, procurorii au date certe cu privire la decesul unui bărbat de 54 de ani, căruia medicii urmăriţi penal i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină.
Potrivit procurorilor, prima dintre inculpate este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) şi omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei şi de către o persoană care a săvârşit anterior o tentativă de omor). A doua inculpată este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei).
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7FOTO Inquam Fotos/George Călin
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Snicket • 09.08.2024, 19:00
S-au găsit adevaratele victime! "Domnilor anestezişti din ţara asta, aţi fost întrebaţi vreodată de către un aparţinător când a fost schimbat cateterul venos central? Despre ce vorbim?" Aparent despre niște floricele atât de sensibile că se ofilesc de la niște întrebări. Doctori învățați sa nu dea nimănui nici socoteala nici explicații. Știm cu toți câți medici exista care se dau cu fundul de pamant dacă ai și tu o întrebare simpla. În tara asta doctorii sunt obișnuiți sa fie tratați ei cu mănuși și sa se comporte cu pacienții și aparținătorii după cum ii taie capul.
teleleu_ionel • 09.08.2024, 11:44
"este dovedit că mortalitatea creşte proporţional cu dozele exccesive de NA administrată"... Este comunicatul medicilor specialisti, dar se pare ca-n Romania militienii pensionari care scriu pe facebook fac justitie. Cum isi poate imagina cineva *** ca mai multi medici au decis in mod premeditat sa omoare oameni?? De fapt, in tara asta sunt oameni care cred in "ambulanta neagra", despre ce vorbim?!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.