10 ONG-uri au trimis o scrisoare publică pe 16 august prin care cer revocarea unei hotărâri a Consiliului Local din Alba Iulia, emisă pe 5 august, prin care este aprobată procedura de expropriere a unor locuințe situate într-un bloc din Alba Iulia, cu scopul de a dărâma imobilul și de a construi o parcare în locul său.
La începutul anului trecut, Gabriel Pleșa, primarul USR al orașului, fost viceprimar PNL, anunța că vrea să rezolve problema locurilor de parcare din oraș.
Obligați să își vândă locuințele
În blocul G2 de pe strada Arnsberg, confort IV, situat într-o zonă centrală din Alba Iulia și poreclit „Turturica”, mai trăiesc șase persoane, dintre care patru sunt proprietari. Toți se tem că vor ajunge în stradă.
Proprietarilor li s-a oferit aproximativ 6.000 de euro ca despăgubire sau relocarea în containere, cu chirie. Aceștia nu doresc însă să vândă, pentru că nu ai cum să îți cumperi cu suma respectivă o locuință în Alba Iulia, spun oamenii. Pe site-urile de imobiliare, garsonierele în oraș se vând la prețuri de peste 25.000 de euro.
Soluția propusă de primar – relocarea în containere, cu chirie – contravine tuturor normelor internaționale care fac referire la relocări voluntare, cu acordul explicit al persoanelor, și a nevoii existenței unor alternative de locuire sigură (containerele sunt, în mod evident, structuri de locuire temporare și nu pot ține locul unei locuințe).
Apelul ONG-urilor:
Primăria Alba Iulia încalcă drepturi fundamentale și contribuie activ la vulnerabilizarea unor persoane, care sunt, în prezent, proprietari în acest imobil, mai precizează semnatarii scrisorii.
Organizațiile semnatare sunt ActiveWatch, E-Romnja – Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, Asociația Rise OUT, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul FILIA, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, Asociația Pe Stop, Asociația CIVICA, ARAS – Asociația Română Anti-SIDA.
„Noi nu avem unde pleca de aici”
În blocul respectiv au existat locuințe sociale și locuințe proprietate personală. Din 2010, primăria a refuzat să prelungească contractele de închiriere, iar în 2017 a evacuat foștii chiriași în locuințele sociale.
„Ne-a abandonat toată lumea. Dați-mi vă rog numărul doamnei senator Șoșoacă, ea e ultima noastră speranță”, a spus pentru Libertatea unul dintre proprietarii rămași acolo, Titel Jurca, fost miner, acum pensionar.
Ziarul a scris anul trecut povestea ultimilor locuitori rămași în bloc. Sunt oameni în vârstă, cu situații financiare foarte precare.
Tot în „Turturica” mai locuiește Cornel Stoica, de profesie mozaicar-faianțar. Lucrează ca paznic într-un supermarket, pe salariul minim.
„Noi nu avem unde pleca de aici. Asta îi căsuța noastră”, spunea bărbatul.
Situația locuitorilor din „Turturica” a fost documentată amplu de către Centrul pentru Resurse Juridice, care a publicat un raport pe această temă.
Lipsă acută de locuințe sociale
România duce o lipsă acută de locuințe sociale, scriu cele 10 ONG-uri. Acest aspect a fost semnalat, în ultimii zece ani, de cel puțin patru studii făcute de autoritățile publice centrale și de World Bank, care au precizat că e nevoie ca autoritățile publice să sporească numărul de unități locative disponibile pentru acest tip de locuire.
În Strategia Națională pentru Locuire 2022 – 2030, dezbătută recent, se menționează lipsa acută de locuințe sociale și nevoia de politici de sprijinire pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire pentru persoanele vulnerabile.
„Decizia luată de primarul municipiului Alba Iulia și de consilierii locali este în mod evident contrară soluțiilor identificate în această strategie”, se mai arată în scrisoarea publică.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro