Liderul şi un membru al grupării au fost arestaţi în Olanda, alte şapte persoane în Belgia, iar un traficant a fost arestat în România.

Pe 10 mai 2021, autoritățile române au detectat și apoi au capturat în portul Constanța o cantitate de 1.452 de kilograme de heroină cu o valoare pe stradă de 45 de milioane de euro. Drogurile erau ascunse într-un container cu materiale de construcție care erau transportate din Iran. Este a doua cea mai mare cantitate de heroină confiscată în Uniunea Europeană din ultimii ani și este rezultatul unei anchete de un an care a vizat o rețea infracțională importantă implicată în traficul de droguri pe scară largă.

Destinația finală a încărcăturii era o companie din Belgia. Liderul rețelei criminale a organizat o infrastructură comercială logistică și legală complexă pentru a facilita importul de cantități mari de droguri pentru a le introduce pe piața de distribuție din Europa. El a folosit un număr semnificativ de companii din întreaga UE pentru a organiza fluxul de distribuție și pentru a ascunde traficul ilegal în spatele fațadei comerțului legal.

O livrare controlată care implică nouă țări a fost aranjată rapid prin Eurojust și cu sprijinul Europol, care a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin analitic. Planificarea atentă și schimbul intens de informații au permis autorităților judiciare și de aplicare a legii să monitorizeze tranzitul transportului pe diferite teritorii, culminând cu arestările simultane pe măsură ce transportul a ajuns la destinație.

La acţiunile de pe teritoriul statelor vest-europene au participat 3 ofiţeri antidrog din cadrul DCCO, iar în România a fost prezent la percheziţii un analist senior din cadrul EUROPOL.

Operaţiunea s-a derulat cu implicarea reprezentanţilor DEA din cadrul Ambasadei SUA, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi a specialiştilor din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor. 

Urmărește-ne pe Google News