La 6 fără cinci, marți seară, brigada de pompieri din Beirut a primit un apel din partea poliției, care a transmis că un martor ocular a văzut un incendiu în portul orașului.

Primul locotenent Raymond Farah a fost cel care a preluat apelul.

”Le-am spus că nu îmi voi trimite mașinile înainte de a ști ce fel de incendiu este. Un ofițer de la securitatea statului a sunat și a spus că este vorba despre un hangar în care se află artificii. Știind asta, și pe baza ordinelor comandantului, am trimis echipa”, a declarat Farah pentru Al Jazeera.

Imediat, o echipă de zece oameni, nouă bărbați și o femeie paramedic, au urcat într-un camion și într-o ambulanță și au gonit către port, care se afla nu departe de stația de pompieri.

Au fost primiți în incinta portului de militarii care stăteau de pază.

Farah era în legătură cu ei. ”M-au sunat după ce au ajuns și au spus: ”E ceva în neregulă aici. E un sunet nebun și un incendiu uriaș””, a spus locotenentul.

Echipa ajunsă în port a cerut imediat ajutor. Farah a sunat alarma și pompierii care erau de serviciu au sărit imediat, s-au îmbrăcat și au coborât la camioane.

Farah a mai apucat să vadă un pompier care urcă în mașină și trântește ușa. Apoi a urmat explozia.

Mai întâi ne-a lovit suflul, apoi s-a făcut foarte cald. În centrul de comandă nu au mai rămas două pietre una peste cealaltă.

Raymond Farah, pompier:

Explozia, alimentată de cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu depozitate în hangarul 12 din port a devastat partea de sus a centrului de comandă și o parte a orașului.

Pompierii aflați în garaj, o parte în mașini, o parte gata să urce în ele, au scăpat.

”Într-un fel, cei din port i-au salvat pe cei cărora le-au cerut ajutorul. Dacă aceștia s-ar fi aflat în birouri, nu ar fi supraviețuit”, a declarat și Generalul Brigadier Najib Khankarli.

După ce s-a îngrijit de răniți, Farah a alergat în stradă, unde a făcut semn unei motociclete care l-a dus până în port.

”Când am ajuns la hangar nu mai era niciun camion, nici ambulanța. Era ca și cum s-ar fi evaporat”, a spus Farah.

Cei zece pompieri eroi, uciși de explozia nitratului de amoniu FOTO: Captură Al Jazeera

”Cea mai mare bucățică găsită din ei avea mărimea unei mâini”, a mărturisit el.

Sahar Fares, femeia paramedic, a fost confirmată moartă și îngropată, într-o ceremonie emoționantă. Pompierii dispăruți sunt și ei considerați morți.

Farah, Khankarli și șeful Poliției din Beirut, Mohammad Ayoubi, au spus că nu aveau nicio idee că uriașa cantitate de nitrat de amoniu este depozitată în port.

Dacă am fi știut că în port era această cantitate de material exploziv, am fi acționat total diferit. Am fi cerut evacuarea zonei și nu am fi trimis acești oameni acolo.

Generalul Brigadier Najib Khankarli:

Corespondența oficială care a ajuns în presă a arătat că autoritățile portuare, oficialii vămii, armata și instanțele judiciare erau conștiente de prezența nitratului de amoniu în Beirut încă de la început, de la sosirea transportului, în 2013.

Mai mulți miniștri ai lucrărilor publice aveau la rândul lor cunoștință despre prezența materialului. Unul dintre oficiali a declarat pentru Al Jazeera că ministerul a trimis judecătorilor 18 scrisori prin care cerea soluții pentru îndepărtarea materialului periculos sechestrat în port.

Urmărește-ne pe Google News