Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat publicității marți raportul final al comisiei independente privind presupusele abuzuri sexuale de care se fac vinovați angajați ai OMS în timpul epidemiei de Ebola din Republica Democratico Congo, între 2018 și 2020.
Mai bine de 80 de presupuse cazuri de abuz sexual au fost identificate în total, iar 20 dintre acestea vizează angajați ai OMS.
Raportul ONU vine după ce în octombrie 2020, o anchetă a fundației Thomson Reuters și a agenției de știri The New Humanitarian dezvăluia existența a cel puțin 30 de cazuri de abuz sexual.
În jur de 51 de femei au raportat abuzurile nu doar la ONU, dar și la OMS și UNICEF și la Organizația Internațională pentru Migrație sau organizații umanitare precum Oxfam, Medici fără Frontiere și World Vision.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a reacționat în urma raportului, cerând scuze victimelor.
„Primul lucru pe care vreau să îl spun victimelor și supraviețuitoarelor este că îmi pare rău”, a spus Ghebreyesus. „Prioritatea mea este ca făptașii să nu scape, ci să fie trași la răspundere”, a adăugat el.
Directorul regional al OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti, a spus, la rândul său, că agenția este „îngrozită” de concluziile anchetei.
Făptașii și-au folosit aparenta autoritate de angajați OMS
Identitatea celor 83 de presupuși făptași este acum cunoscută autorităților ONU. Printre aceștia se află atât cetățeni congolezi, cât și străini.
În 21 de cazuri, anchetatorii ONU au stabilit cu siguranță că presupușii făptași erau angajați ai ONU în timpul gestionării epidemiei de Ebola.
Majoritatea celor implicați erau cetățeni congolezi angajați temporar. Ei au fost acuzați că au profitat de aparenta lor autoritate pentru a obține favoruri sexuale, a precizat raportul.
Comisia a intervievat zeci de femei cărora le-au fost cerute favoruri sexuale. Victimele primeau în schimb promisiunea unui loc de muncă.
Anchetatorii au intervievat și cel puțin nouă femei care au spus că au fost victima unor violuri.
Una dintre victime a declarat pentru Deutsche Welle cum stăteau lucrurile. „Există un străin care te place. Dacă îi cedezi, primești un loc de muncă imediat”, a spus ea.
„Eu am început ca igienistă la un centru de tratament Ebola. O lună mai târziu, m-a făcut administratoarea taberei”, a spus ea.
Raportul de 35 de pagini al comisiei a mai precizat că victimele nu au primit sprijinul necesar pentru confruntarea cu aceste „experiențe degradante”.
„Au fost identificate eșecuri structurale evidente și o lipsă de pregătire pentru gestionarea riscurilor apariției unor cazuri de exploatare sexuală”, au spus anchetatorii, care au mai evidențiat că presupusele victime aveau percepția că angajații instituțiilor nu pot fi trași la răspundere.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!