Arterele din capitala Havana au fost liniștite luni, în timp ce numeroase forțe de ordine au fost prezente pe străzile în care în weekend mii de persoane s-au adunat pentru a scanda „Libertate” și „Jos dictatura”, după ce criza economică din această țară s-a adâncit.
Protestele sunt semnificative, deoarece criticii se confruntă pedepse dure pentru disidență. Președintele Miguel Diaz-Canel le-a cerut susținătorilor săi să intensifice „lupta” împotriva protestatarilor.
Unul dintre cei prezenți la protestele de duminică, care s-a prezentat drept Alejandro, a declarat pentru BBC Mundo: „Nu există mâncare, nu există medicamente, nu există libertate. Nu ne lasă să trăim”.
„Nu ne este frică. Vrem schimbare, nu mai vrem nicio dictatură”, a declarat pentru BBC un protestatar care nu și-a dat numele din San Antonio.
Manifestanți antiguvernamentali au fost arestați de forțele de securitate care au fost ajutate de ofițeri în civil, relatează agenția de presă Reuters. Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat ceea ce păreau a fi forțele de securitate arestând, lovindu-i și gazându-i pe unii dintre protestatari.
Au fost raportate întreruperi ale internetului pe întreaga insulă și un fotograf de la Associated Press a fost rănit după o confruntare cu forțele de securitate.
Autoritățile cubaneze dau vina pe SUA
Ca răspuns la tensiunile din stradă, președintele Miguel Díaz-Canel s-a adresat națiunii la televizor și a dat vina pe SUA pentru tulburări. El a numit sancțiunile sale stricte împotriva Cubei – care au intrat în vigoare sub diferite forme încă din 1962 – drept „politică de sufocare economică”.
Díaz-Canel a declarat că protestatarii sunt mercenari angajați de SUA pentru a destabiliza țara și le-a cerut susținătorilor săi să iasă și să apere revoluția, referindu-se la evenimentele din 1959 care au dus la instalarea comunismului și a dictaturii lui Fidel Castro.
„Ordinul de luptă a fost dat – în stradă, revoluționari!”, a anunțat el.
Principalul diplomat american pentru America Latină, Julie Chung, a scris pe Twitter: „Suntem profund preocupați de «apelurile la luptă» din Cuba”.
SUA, care au o istorie veche de decenii de ostilități cu Cuba, au precizat că sunt alături de cubanezi și a cerut celor din guvern să se abțină de la violență și să-și asculte poporul.
„Poporul cubanez își cere cu curaj drepturile fundamentale și universale”, a declarat președintele american Joe Biden.
Dar președintele venezuelean Nicolás Maduro a promis „tot sprijinul” președintelui cubanez și „guvernului revoluționar” al insulei. Iar Mexic și Rusia au spus că nicio altă țară nu ar trebui să se amestece în afacerile interne ale Cubei.
Cum au pornit protestele
Manifestările antiguvernamentale au început cu o demonstrație în orașul San Antonio de los Baños, la sud-vest de Havana, dar s-au răspândit rapid în toată țara.
Multe au fost transmise în direct pe rețelele de socializare, ilustrând persoane care strigă lozinci împotriva guvernului și a președintelui și fac apel la schimbare.
Postările de pe rețelele de socializare au arătat oameni care răstoarnă mașinile de poliție și jefuiesc niște magazine de stat care își vând bunurile în monedă străină. Pentru mulți cubanezi, aceste magazine sunt singurul mod în care pot cumpăra produse de bază, dar prețurile sunt ridicate.