Sistemul informatic al aeroportului s-a confruntat cu primele dificultăţi în jurul orei locale 19:30 (17.30 GMT). Până la remedierea problemei au fost anulate sau întârziate zeci de zboruri, iar mii de pasageri au rămas pe loc, scrie Adevărul.

„A fost vorba de un atac informatic”, a declarat ministrul Transporturilor, Oleg Butkovic. Sistemul nu era complet restabilit nici marţi, însă situaţia era pe cale să revină la normal, a adăugat el.

Echipele tehnice au reuşit să descifreze mesaje ale unor hackeri care cereau să „negocieze”, ceea ce potrivit lui Butkovic este „exclus”.

Mai mulţi specialişti lucrau asiduu pentru limitarea consecinţelor atacului, a spus Pero Bilas, directorul aeroportului. „Suntem în contact cu toate companiile aeriene şi căutăm împreună soluţii”, a arătat oficialul.

Între timp, ministrul de interne Davor Bozinovic a declarat că a fost vorba de un „ransomware clasic”. „A fost identificat un grup internațional, în cooperare cu parteneri din străinătate”, a declarat ministrul reporterilor. Geolocația atacatorilor pentru moment este zona eurasiatică, a adăugat el.

Managerul aeroportului Luksa Novak a declarat anterior că grupul numit Akira a revendicat atacul. Experții IT locali au asociat grupul cu grupul de ransomware Conti, cu sediul în Rusia.

Marţi, de la Split erau programate 80 de zboruri pentru aproximativ 25.000 de pasageri, iar în cursul după-amiezii nu se observa nicio întârziere semnificativă, conform AFP.

Atacul de luni a avut loc la numai câteva zile de la defectarea unor sisteme informatice Windows, provocată de actualizarea necorespunzătoare a unui instrument informatic produs de compania CrowdStrike.

 
 

Urmărește-ne pe Google News