Organizaţia British Divers Marine Life Rescue a precizat că a fost alertată dimineață în legătură cu acest incident şi a trimis medici pe o plajă din Sanday, o insulă scoţiană din arhipelagul Orkney.

„La sosire, aceștia au constatat că aproximativ 77 de animale se aflau pe plajă, după ce, evident, eşuaseră de câteva ore. Din păcate, doar 12 dintre ele (mai) trăiesc la acest moment”, a arătat organizaţia.

Balenele pot eşua pe ţărm din mai multe motive. Acest lucru se poate întâmpla atunci când se rătăcesc sau sunt surprinse de maree. Oamenii de ştiinţă spun însă că nu există un singur motiv definitiv în spatele acestui fenomen.

Exemplarele de balenă-pilot au legături sociale strânse şi, atunci când un membru al unui grup se află în dificultate deseori ceilalţi îl urmează, ceea ce duce la eşuări în masă.

În urmă cu aproape un an, un eveniment similar în care au fost implicate balene-pilot a avut loc pe Lewis, o altă insulă scoţiană situată la vest de continent. Atunci, cel puţin 55 de balene au murit sau au fost eutanasiate. O eşuare în masă a avut loc şi în Australia de Vest, la începutul acestui an.

FOTO: Facebook

Urmărește-ne pe Google News