Comisarii Gărzii de Mediu au efectuat un control privind ținerea în captivitate de broaște țestoase de apă (Emys orbicularis) în incinta unui restaurant din Timișoara. În urma verificărilor aceștia au confiscat 28 de țestoase de apă, deoarece proprietarii nu aveau acte de proveniență pentru ele.

„În urma controlului, a fost dispusă măsura de a fi ținute în custodie până la predarea acestora spre centrul abilitat pentru îngrijirea, verificarea stării de sănătate și eliberarea ulterioară a acestora și se vor aplica prevederile OUG 57/2007 privind Regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, cu modificările și completările ulterioare”, au transmis reprezentanții Gărzii de Mediu Timiș.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

După ce au ajuns în custodia autorităților, țestoasele au fost duse la Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice „Visul Luanei” din Popești Leordeni. 

Țestoasa europeană de baltă, numită și broasca-țestoasă europeană de iaz, este o specie de țestoase de apă dulce, foarte răspândită în sudul și centrul Europei, Asia de Vest și Africa de Nord.

Țestoasele de apă sunt protejate prin lege

„Este o specie protejată prin lege și nativă în România. Este semiacvatică, consumă în general pești, este carnivoră. Deținerea lor în captivitate este ilegală, ca orice animal sălbatic. Din câte știm noi, nu se pot consuma. Mai existau oameni care încercau să facă din carapacea de țestoasă de uscat de la noi diverse prafuri care se vindeau pe internet”, a declarat, pentru Libertatea, Raluca Văcărescu, ecolog în cadrul Centrului „Visul Luanei”. 

Cele 28 de broaște țestoase vor fi eliberate în natură, după ce vor fi întocmite toate documentele legale în acest caz.

 
 

Urmărește-ne pe Google News