Reclamanții, care au deschis două acțiuni în contencios administrativ la Tribunalul București, au pierdut prima fază a procesului. Instanța de judecată urmează să se pronunțe asupra cererii de anulare a rezultatelor concursului de admitere. Acest al doilea dosar, înregistrat în data de 29 septembrie 2024, la Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal, nu a primit încă un prim termen de judecată, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Admiși inițial, respinși trei zile mai târziu

Demersul juridic vine în contextul scandalului fără precedent generat de eroarea de procedură la afişarea rezultatelor la Arhitectură, care a afectat clasamentul candidaţilor, stârnind nemulţumiri în rândul candidaţilor şi al părinţilor acestora. 

Din cauza acestei erori, sute de candidați declarați admiși într-o primă fază, au fost anunțați câteva zile mai târziu că în realitate au fost respinși. 

Situația a generat suspiciuni cu privire la corectitudinea organizării examenului de admitere. O parte dintre tinerii care s-au aflat în această ipostază au decis să-și caute dreptatea în instanță.

Acuzațiile candidaților respinși

În cererea de chemare în judecată, reclamanții acuză că în decursul procedurii de admitere s-au produs nereguli grave, fiind încălcate normele metodologice, principiile secretizării lucrărilor şi normele privind ponderea notelor în raport cu fiecare materie în parte, potrivit documentelor din dosar studiate de Libertatea.

Referendumul din Moldova trece la limită: dar anunță ceva profund defect
Recomandări
Referendumul din Moldova trece la limită: dar anunță ceva profund defect

Astfel, candidații care se consideră nedreptățiți au solicitat suspendarea efectelor concursului de admitere la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu – sesiunea iulie 2024, listelor din data de 21.07.2024 și 23.07.2024 ce atestă notele și ordinea candidaților, precum și a tuturor celorlalte acte administrative emise pentru validarea rezultatelor concursului de admitere, până la pronunțarea instanței de fond asupra acțiunii în anulare.

În motivare, reclamanții au identificat o lungă serie de nereguli în organizarea examenului. Ei susțin, printre altele, că există profesori din comisia de admitere care au făcut meditații în particular cu o parte dintre candidați, motiv pentru care aveau tot interesul ca aceștia să fie declarați admiși în detrimentul competitorilor care nu s-au pregătit cu profesori din universitate.

Acuzațiile reclamanților aduse Universității de Arhitectură, așa cum reiese din actele existente la dosar:

  • nu au publicat metodologia cu minimum 6 luni înaintea datei concursului;
  • inadvertențe cu privire la modalitatea de secretizare a lucrărilor, privind procedura de notare a portofoliilor de lucrări personale și a probelor practice de reprezentare grafică;
  • nepunerea la dispoziția candidaților a listelor care conțin notele acordate de membrii comisiei;
  • nepublicarea unui barem de corectare concret; 
  • nu au fost publicate distinct notele acordate la fiecare probă de concurs;
  • ponderile afișate la data de 18.07.2024 pentru stabilirea notei finale de admitere au fost schimbate la data de 24.07.2024, ulterior publicării listei cu notele și ordinea candidaților;
  • în notarea lucrărilor ar fi fost implicate și persoane ce nu făceau parte din comisie; 
  • au existat nereguli și în privința transcrierii notelor de pe foile de jurizare în lista centrală;
  • au existat situații în care candidații au intrat în sala de examen cu telefoanele mobile asupra lor și când au fost descoperiți nu au fost eliminați din concurs;
  • mai multe cadre didactice care au participat la organizarea concursului și corectarea lucrărilor au acordat anumitor candidați meditații în particular, existând interes ca respectivii candidați să obțină note care să le permită admiterea la facultate;
  • pe unele lucrări au existat semne distinctive care ar fi putut fi recunoscute de membrii comisiei.
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Majoritatea românilor spun că țara merge într-o direcție greșită sub PSD-PNL
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Majoritatea românilor spun că țara merge într-o direcție greșită sub PSD-PNL

Particularitățile examenului de admitere la Arhitectură

Examenul de admitere la Arhitectură are o particularitate specifică instituțiilor de învățământ cu acest profil. Candidații primesc un punctaj pentru portofoliul de lucrări (desene) personale, care reprezintă 10% din nota de concurs, și un punctaj pentru proba practică, ce reprezintă 90% din nota de concurs. 

Candidații sunt departajați și în funcție de media obținută la bacalaureat, care are o pondere de 30% din media finală. 

Acestea sunt motivele pentru care tinerii respinși la examen susțin că ar fi existat încurcături, erori cu privire la notarea portofoliilor, a planșelor de la proba practică și în calculul mediei finale.

În cazul de față, proba practică s-a susținut în data de 18.07.2024, iar la data de 21.07.2024 a fost afișată lista cu rezultate care a generat nemulțumiri printre candidații care știau că au rezolvat corect cerințele, dar au primit note foarte mici.

Urmare a formulării unui număr mare de contestații, universitatea a emis un comunicat, în care a arătat că a identificat o eroare de transfer a notelor între componentele sistemului informatic al admiterii, eroare ce a afectat rezultatele afișate și ierarhia candidaților. În acest sens, a dispus refacerea clasamentelor și reafișarea, pe data de 23.07.2024, a rezultatelor. Pe data de 23.07.2024 a fost afișată lista cu noile rezultate ale concursului. Așa s-a ajuns ca sute de tineri declarați admiși inițial, inclusiv pe locuri la buget, să se regăsească pe lista finală sub linie.

Metoda de intimidare „Aici locuiește Cârpaci” s-a extins în zona de case noi a Timișoarei: „Îți zic. Nu te băga! Lasă terenul ăla așa cum e!”
Recomandări
Metoda de intimidare „Aici locuiește Cârpaci” s-a extins în zona de case noi a Timișoarei: „Îți zic. Nu te băga! Lasă terenul ăla așa cum e!”

Cum se apără conducerea Universității de Arhitectură

De cealaltă parte, oficialii universității incriminate se apără spunând că la mijloc a fost doar o eroare umană care s-a rezolvat în timp until, rezultatele finale au fost validate oficial, motiv pentru care reclamațiile sunt acum tardive, din moment ce candidații admiși au semnat contractele de școlarizare, iar anul universitar 2024-2025 a început.

Justificările universității:

  • anularea pe fond a actelor administrative ar produce efecte retroactive și ar determina invalidarea concursului și obligarea instituției să organizeze un nou concurs; 
  • măsura suspendării ar produce numeroase efecte negative asupra instituției, având în vedere că rezultatele concursului au fost deja validate și au fost încheiate contracte de școlarizare cu candidații care au fost declarați admiși, actele intrând în circuitul civil și producând efecte juridice; 
  • nu au existat nereguli pe parcursul organizării și desfășurării concursului; 
  • metodologia de secretizare a lucrărilor a fost afișată dinainte pe site-ul instituției; 
  • procedura de notare nu a fost viciată;
  • a existat o eroare la transcrierea rezultatelor finale, fiind dublat un cod numeric de planșă de desen și alocat unui număr de două portofolii diferite, pierzându-se astfel numărul corect al celeilalte planșe; 
  • în momentul primei ordonări după numărul de planșă, când s-a importat nota la desen în coloana corespunzătoare a fișierului, s-au decalat un număr de 298 de înregistrări, iar notele de admitere afișate pe listele inițiale nu au reflectat valorile reale obținute de o parte dintre candidați;
  • ponderile afișate inițial pe site au fost rezultatul unei erori de redactare.

Solicitarea de suspendare a rezultatelor, respinsă

Tribunalul București a respins cererea de suspendare a rezultatelor examenului de admitere la Universitatea de Arhitectură din București, explicând că singurii care vor fi afectați vor fi chiar studenții din anul I, admiși în vară, iar situația respinșilor nu se va schimba cu nimic cu privire la statutul lor universitar.

„Acțiunea reclamanților, astfel cum a fost construită, urmărește suspendarea executării actelor de validare a concursului de admitere în cadrul instituției de învățământ pârâte, suspendare ce ar avea efecte numai în privința candidaților declarați admiși și care urmează să înceapă cursurile universitare, întrucât, pentru candidații declarați respinși, o hotărâre de suspendare a executării respectivelor acte nu ar produce în concret nicio schimbare cu privire la statutul lor universitar, aceștia rămânând, chiar și în situația admiterii acțiunii, în afara instituției de învățământ superior pârâte”, a motivat instanța decizia de respingere a solicitării de suspendare a rezultatelor concursului de admitere.

Prin urmare, a explicat Tribunalul București, la acest moment măsura suspendării a devenit lipsită de obiect, întrucât actele de validare a rezultatelor concursului au fost executate în integralitate, candidații admiși dobândind statutul de student.

Pe rolul instanței de judecată rămâne încă în discuție solicitarea de anulare a rezultatelor concursului. Așa cum am arătat anterior, dosarul nu a primit încă un prim termen de judecată. Potrivit juriștilor consultați de Libertatea, decizia instanței cu privire la suspendarea actelor – o procedură care se judecă în regim de urgență – nu poate influența decizia din dosarul în care se cere anularea actelor, acesta fiind un dosar separat, judecat de un alt complet.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Minoră agresată sexual de un profesor, în București. Mama ei nu a denunțat fapta, iar fata a fost violată ulterior
Știrileprotv.ro
Minoră agresată sexual de un profesor, în București. Mama ei nu a denunțat fapta, iar fata a fost violată ulterior
Legătura neștiută dintre Mitică Dragomir și regretata Delia Budeanu. Nimeni nu a știut despre prietenia lor: "Copiii noștri au fost...”
Viva.ro
Legătura neștiută dintre Mitică Dragomir și regretata Delia Budeanu. Nimeni nu a știut despre prietenia lor: "Copiii noștri au fost...”
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale?  „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Libertateapentrufemei.ro
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale? „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
De ce trebuie să pui un castron cu sare la fereastră de acum și până la începutul primăverii. Te va ajuta să scapi de cea mai enervantă problemă din timpul sezonului rece
FANATIK.RO
De ce trebuie să pui un castron cu sare la fereastră de acum și până la începutul primăverii. Te va ajuta să scapi de cea mai enervantă problemă din timpul sezonului rece
Marius Șumudică, gest suburban după al treilea gol al Rapidului » Derapajul antrenorului care a purtat o geacă de 1.800 de euro pe Giulești
GSP.RO
Marius Șumudică, gest suburban după al treilea gol al Rapidului » Derapajul antrenorului care a purtat o geacă de 1.800 de euro pe Giulești
Lucrul care nu te costă nimic și îmbunătățește memoria și concentrarea. Medicul Vlad Ciurea îl recomandă: “Menține creierul în formă optimă”
FANATIK.RO
Lucrul care nu te costă nimic și îmbunătățește memoria și concentrarea. Medicul Vlad Ciurea îl recomandă: “Menține creierul în formă optimă”
Cum s-a îmbrăcat Dana Budeanu la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. Cu ochelari fumurii, rochie neagră din dantelă și o blană de lux, stilista a atras toate privirile la biserică! FOTO
Unica.ro
Cum s-a îmbrăcat Dana Budeanu la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. Cu ochelari fumurii, rochie neagră din dantelă și o blană de lux, stilista a atras toate privirile la biserică! FOTO
Ce este „COCAINA ROZ”? Drogul care se spune că ar fi fost consumat de Liam Payne
Financiarul.ro
Ce este „COCAINA ROZ”? Drogul care se spune că ar fi fost consumat de Liam Payne
"Să nu nască, n-avem incubatoare!" Maria Rohnean, despre momentul în care a adus pe lume gemeni prematuri
Observatornews.ro
"Să nu nască, n-avem incubatoare!" Maria Rohnean, despre momentul în care a adus pe lume gemeni prematuri
Horoscop 22 octombrie 2024. Gemenii vor reuși să se sustragă destul de ușor în situațiile care se tensionează fără vreun motiv clar
HOROSCOP
Horoscop 22 octombrie 2024. Gemenii vor reuși să se sustragă destul de ușor în situațiile care se tensionează fără vreun motiv clar

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI