Au fost controlate cele 201 centre licențiate existente în București, conform unui comunicat al Prefecturii Capitalei trimis luni, 24 iulie.
Dintre cele licențiate, 104 sunt centre pentru copii, 75 pentru persoane vârstnice, 21 pentru persoane cu dizabilități și un centru pentru persoane dependente.
Bilanțul controlului
Au fost date 65 de măsuri de suspendare și 7 măsuri de închidere, conform Prefecturii București. În majoritatea cazurilor, aceste măsuri au fost dispuse „până la remedierea deficiențelor”.
Valoarea totală a amenzilor date se ridică la 8,8 milioane lei. Au fost instrumentate 5 dosare penale. Au fost identificate 6 centre clandestine.
Au fost descoperite societăți/asociații care au obținut acreditarea, dar nu s-au licențiat. În total, 150 de astfel de cazuri. Dintre acestea, aproximativ 50 figurează cu personal de specialitate încadrat, mai arată Prefectura Capitalei.
Unul dintre centre a avut în 2022 8,8 milioane de lei cifră de afaceri
Dintre cele 69 de centre pentru care s-au dispus măsuri de închidere/suspendare, 20 sunt de stat. Restul de 49 sunt deținute de firme private sau de către fundații și asociații.
În lista aceasta apar și centre deținute de firme aflate în top 10 companii la nivel național, clasament realizat pe baza cifrei de afaceri pe 2022.
Este vorba de firme care au ca obiect de activitate „Alte activități de asistență socială, cu cazare” sau „Activități ale căminelor de bătrâni și ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure”.
De exemplu, Direcția de Sănătate Publică București a dispus suspendarea activității pentru „Cămin pentru persoane vârstnice AFFINITY POLIZU”, începând cu data de 20.07.2023, deținut de firma AFFINITY LIFE CARE SRL. Aceasta a avut o cifră de afaceri de 8,8 milioane lei și o pierdere de 421.532 lei în 2022. A fost pe locul întâi la nivel național, raportat la cifra de afacere, pe grupa CAEN 879 (Alte activități de asistență socială, cu cazare) în 2022, conform Termene.ro.
În cazul Căminului privat pentru bătrâni Sf Cuvioasă Parascheva, deținut de firma SC Corsica Obiect SRL, autoritățile au cerut „oprirea temporară prestare servicii” în trei corpuri ale azilului.
SC Corsica Obiect SRL a fost pe locul 2 la nivel național, pe baza cifrei de afacere de anul trecut, pentru obiectul de activitate 873 „Activități ale căminelor de bătrâni și ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure”, conform Termene.ro.
În listă apar și cele două cămine deținute de familia politicianului PSD Cosmin Bărbălău, despre care Libertatea a scris. Pentru unul dintre centre, s-a dispus „o măsura de închidere pe o perioada de 6-12 luni pe repetabilitate”, arată Prefectura Capitalei. Acest centru a fost însă redeschis după 4 zile, a arătat ziarul. Senior Heaven SRL, firma care le deține, a fost pe locul 10 la cifra de afacere pe cod CAEN 873 în București anul trecut, conform Termene.ro.
Cum au fost realizate verificările?
Verificările au fost efectuate de cinci echipe mixte, în prima săptămână. Acestora li s-au mai alăturat încă trei, în cea de-a doua săptămână, anunță Prefectura.
Din acestea au făcut parte reprezentanți ai mai multor instituții, printre care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar-Veterinară și poliție.
În perioada următoare, două echipe mixte își vor continua activitatea, mai comunică Prefectura Capitalei, întrucât s-au descoperit multe asociații și firme care au obținut acreditarea ca furnizori de servicii sociale, dar nu s-au licențiat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
durban22 • 25.07.2023, 08:55
Verificari facute de pomana !,infloresc dupa aceea ca ciupercile dupa ploaie !.
demostene1 • 25.07.2023, 01:22
pai normal ca firmele alea faceau profit urias daca din suma totala primita pentru a ii ingriji pe batran pastrau 90% si cheltuiau 10% pentru mancare