„Ce spuneau ei (seismologii britanici şi americani – n.r.) despre 2017 e un lucru care se repetă de câţiva ani. Într-adevăr, există o probabilitate destul de mare ca în România să se producă un cutremur de peste 6”, a declarat Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Astfel, anul acesta, programul de acțiuni pe anul 2017 privind proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție pentru reducerea riscului seismic va include zeci de clădiri de locuit multietajate, încadrate în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public, potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului, aflat în consultare publică pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), potrivit Agerpres.
Conform notei de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern, în 2017, programul va include 87 de clădiri de locuit multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public, în vederea execuției lucrărilor de intervenție și a elaborării proiectării lucrărilor de intervenție, din care: 78 de clădiri de locuit multietajate renominalizate din Programul de acțiuni pe anul trecut, aprobat prin HG 217/2016, și 9 clădiri de locuit multietajate nominalizate de Consiliul Județean Prahova și Consiliul Județean Iași.
Pentru execuția lucrărilor de intervenție sunt vizate 34 de clădiri de locuit multietajate (dintre care 30 sunt în București), iar pentru proiectarea lucrărilor de intervenție – 53 de clădiri de locuit multietajate (dintre care 30 din Capitală).
Prin Legea bugetului de stat pe 2017 a fost alocată către MDRAPFE suma de 25.000.000 lei, din care se asigură cu prioritate finanțarea, în condițiile OG 20/1994, a acțiunilor privind proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție pentru reducerea riscului seismic la construcțiile cu destinația de locuință multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public, nominalizate în Programul de acțiuni pe acest an, se mai arată în nota de fundamentare.
MDRAPFE elaborează programul anual în baza propunerilor fundamentate de Consiliul General al Municipiului București și de consiliile județene și avizate de Comitetul Municipiului București, respectiv de comitetele județene pentru situații de urgență și, ulterior, de Comisia Națională de Inginerie Seismică.
Programul mai include clădiri din județele Tulcea, Covasna, Bacău, Suceava și Mureș.
Specialistul Mircea Radulian a mai precizat că, anul trecut, activitatea seismică a fost „destul de modestă” în zona Vrancea.
„Vorbind statistic, era într-un fel de aşteptat. Cutremurele de peste de 5 apar la intervale de 3-4 ani. Apar în timpul nopţii şi iarna, de multe ori. Luna ianuarie este, în general, o lună activă”, a spus acesta.