Raiul din Bucur Obor
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. Dar pe mulți dintre ei nu-i interesează. În piața Bucur Obor este raiul celor care comercializează petarde și artificii fără să aibă emoții. Îi întâlnești la orice pas, dar dacă vrei să cumperi te obligă să mergi într-un loc mai retras cu ei: „Să nu ne vadă poliția, șefule!”.
Cu portbagaje burdușite de petarde introduse ilegal în România, comercianții jonglează cu prețurile. Cele mai ieftine bombe costă 10 lei, dar artificiile cu câte 35 de focuri pot ajunge și până la 150-200 de lei cutia. Există și produse pentru VIP-uri cu 100 de focuri, care pot ajunge să coste și 500 de lei! Tranzacțiile se fac pe sub mână, ascunși de ochii curioșilor. Și, evident, nu se oferă niciun bon fiscal pentru marfa cumpărată. Evaziune în toată regula!
Moda on-line și pentru artificii ilegale!
Același lucru se întâmplă și pe internet! Site-urile de anunțuri sunt pline cu postări ale celor care comercializează artificii și petarde. Un tânăr din sectorul 5 se deplasează la domiciliul clientului pentru o cantitate mai mare: „Vin, dar mai pe seară, boss-ule!”. Are de toate: de la simplele petarde, la fântâni cu steluțe, dar și cutii cu artificii care luminează cerul.
„Vin cu ce am și facem preț pe loc”, spune fără emoții. Dar sunt mulți care se feresc să-și detalieze oferta pe internet, dar oferă toate detaliile pe WhatsApp, printr-un simplu mesaj.
Conform autorităților, în perioada 18 noiembrie – 26 decembrie 2019, polițiștii din România au efectuat 1.520 de acţiuni și controale în complexe, pieţe şi alte obiective. Au fost depistate 457 de persoane fizice şi juridice neautorizate, fiind constatate 460 de infracţiuni și aplicate 229 de sancțiuni contravenţionale, în valoare de 284.619 lei. De asemenea s-au confiscat 64.154 kg de material pirotehnic, care a fost distrus chiar în această dimineață, în poligonul din localitatea Mihai Bravu, județul Giurgiu.
Persoanele fizice pot deţine şi folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1 pe tot timpul anului. Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P.1, P.2, T.1 şi T.2 nu pot fi confecţionate în piețe sau hipermaketuri! Acestea sunt folosite doar de către persoanele fizice în scopuri de divertisment.
„Polițiștii vor lua măsuri pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și a comerțului cu produse contrafăcute care pot pune în pericol consumatorii, precum și a vânzării și cumpărării, în condiții ilegale, de materiale pirotehnice. Reamintim că folosirea neautorizată a produselor pirotehnice poate pune în pericol atât utilizatorul, cât și persoanele din jurul său”.
Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne:
10,6 tone de artificii a fost găsită de poliţiştii din Ilfov
Potrivit Poliţiei au depistat în urmă cu o săptămână o cantitatea de 10,6 tone de articole pirotehnice, reprezentând artificii din clasele 2 şi 3, depozitate într-un spaţiu din sectorul 4 Bucureşti care nu era autorizat pentru aceste categorii de produse. Valoarea acestora este de aproximativ 60.000 de euro! Unele dintre aceste produse aveau aplicate etichete pentru articole pirotehnice din alte clase, pentru a fi vândute ilegal.
Poliţia Română desfăşoară, în această perioadă, acţiunea „Foc de artificii 2019”, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.
Reguli elementare de siguranță pentru focul de artificii
Reprezentanții Poliției Române au emis un comunicat prin care informează cetățenii în ceea ce privește regulile de care trebuie să țină cont în momentul în care vor să aibă un spectacol pirotehnic de sărbători.
- procurarea articolelor pirotehnice se va realiza numai de la societăți comerciale autorizate conform legii;
- se vor procura și utiliza numai produse pirotehnice etichetate în mod corespunzător, în limba română, care sa conțină denumirea și adresa importatorului, tipul și categoria articolului pirotehnic, termenul de valabilitate, limite de vârstă și distanța minimă de securitate în timpul utilizarii acestora, precum și dacă se pot folosi în afara sau în interiorul încăperilor;
- respectați cu strictețe instrucțiunile producătorului, în special limitele de vârstă și distanțele de securitate înscrise pe etichetă;
- articolele pirotehnice, cu mici excepții, nu sunt destinate a fi utilizate din mână, ca regulă de securitate acestea fiind destinate folosirii de pe sol, conform indicațiilor producătorului;
- la efectuarea focurilor de artificii, responsabilul trebuie să se asigure că declanșarea acestora nu prezintă pericol pentru sănătatea sau siguranța persoanelor sau bunurilor din imediata apropiere, dat fiind faptul că acestea sunt periculoase și imprevizibile;
- persoana responsabilă trebuie să țină seama de orarul de folosire al acestor produse, de modul de păstrare, transport, manipulare și comercializare, utilizarea articolelor pirotehnice de către persoane aflate în stare de ebrietate sau care fumează fiind strict interzisă;
- amplasarea spectatorilor se va face la o distanță corespunzătoare astfel încât să fie evitate eventuale accidente.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro