Aproape 120 de persoane, aflate pe teritoriul României și al Franței, sunt vizate de anchetă. Printre acestea se numără peste 70 de copii, cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani.
„Probatoriile au evidențiat faptul că pe raza municipiilor Iași și Roman s-a constituit o grupare infracțională specializată în comiterea infracțiunii de trafic de minori. Membrii grupării și-au exploatat proprii copii minori, cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani, determinându-i să comită furturi din buzunare, din genți sau din incinta unor societăți comerciale, bunurile fiind însușite de membrii grupării. Minorilor li s-a impus să fure constant, susținând în acest mod stilul de viață parazitar al părinților. Membrii grupării infracționale și-au exploatat proprii copii minori atât pe raza municipiului Iași, cât și în Paris”, se arată în comunicatul DIICOT.
Peste 70 de copii au fost obligați să fure în Franța pentru o rețea de traficanți de minori
Copiii erau învățați cum să fure din buzunare în mijloace de transport în comun, în stații și în marile centre comericale. Portofelele, telefoanele, banii și alte bunuri de valoare erau apoi predate părinților care le valorificau.
„Părinții organizau în detaliu activitatea infracțională a copiilor, stabilind programul de lucru, modul de acțiune, locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate. De asemenea, minorilor li se impuneau sume zilnice pe care trebuiau să le aducă acasă în funcție de zona unde erau trimiși să fure”, se arată în comunicat.
Potrivit anchetatorilor, copiii erau instruiți la Iași, iar, mai apoi, erau trimiși la Paris, în mai multe tabere de romi. Acolo, propriii părinți îi trimiteau în Capitala Franței ca să fure.
Procurorii DIICOT susțin că au cerut informații autorităților franceze încă din anul 2016. În acest mod, a fost formată o echipă comună de anchetă care a acționat pentru a cerceta infracțiunile.
La descinderile din România participă 140 de polițiști și 170 de jandarmi. Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale, iar activitățile procedurale și investigative au beneficiat de sprijin logistic și finanțare din partea EUROJUST.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro