Scandalul uriaș a izbucnit în urma unui control al Curții de Conturi. Raportul ar fi indicat că Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, în subordinea căreia se află două licee pentru copiii cu nevoi speciale, nu poate suporta cheltuielile cu mâncarea și cazarea. Așa se face ca nu mai puțin de 65 de copii au fost plasați de urgență în plasament, relatează Știri de Buzău.
Zeci de copii au fost preluați în plasament. Părinții lor, decăzuți din drepturi
Părinții au fost chemați în instanță pentru a fi decăzuți din drepturi pentru că și-a fi abandonat copiii.
„Ne-am pomenit cu o comunicare de la Tribunalul Buzău că am fi decăzuti noi ca părinți din drepturi. Mi se pare ceva aberant. Noi îi dăm la școală acolo, dar sunt copiii noștri”, a declarat Marian Bucur, unul dintre părinți.
Directorul Direcției pentru Protecția Copilului din Buzău, Adrian Vintilescu, a oferit o explicație uluitoare. Instituția, pe care o conduce, nu poate suporta cheltuielile cu mâncarea și cazarea copiilor din alte zece județe. De altfel, legea prevede ca fiecare dintre Direcțiile județene pentru Protecția Copilului să asigure finanțarea. Cum acest lucru ar fi durat prea mult, reprezentanții DGASPC Buzău au decis să-i ia în plasament pe elevi și pe părinți să-i decadă din drepturi.
„Măsura privind plasamentul de urgență se poate aplica și din orice alt motiv în care părinții nu își pot exercita drepturile și obligațiile părintești. Părinții aveau domiciliul în alt județ și nu puteau să vadă când își fac copiii tema seara”, și-a argumentat Vintilescu motivul pe care și-a formulat decizia de preluare a copiilor în plasament.
ANPC consideră decizia ca fiind abuzivă
Șeful DGASPC Buzău spune că măsura este una temporară care a fost luată în urma sesizărilor Curții de Conturi.
„Admiterea în centrele rezidențiale publice din județul Buzău a persoanelor cu handicap care au domiciliul în alt județ se va face numai pe baza solicitării formulate de conducătorul DGASPC din unitățile administrativ-teritoriale în care persoana cu handicap își are domiciliul, și a acordului explicit al acestor instituții de a achita costul mediu lunar stabilit de centrul rezidențial în care urmează să fie admisă persoana cu handicap. Încheierea de convenții cu consiliile județene în care persoanele cu handicap asistate au domiciliul, pentru recuperarea costului mediu lunar al cheltuielilor pe care centrele rezidențiale din județul Buzău le efectuează pentru persoanele cu handicap asistate și care au domiciliul în alte județe”, se arată în decizia Camerei de Conturi Buzău.
În urma sesizărilor mai multor părinți, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului a cerut DGASPC Buzău să retragă demersul pe care-l consideră abuziv.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro