„În acest moment, secţia respirator lucrează la capacitate maximă şi are 20 de pacienţi internaţi cu pneumonie acută. 80 la sută dintre aceştia sunt cu insuficienţă respiratorie acută. Cei mai mulţi dintre ei, fie că vin cu transportul de la domiciliu, cu maşina personală sau cu ambulanţa, ajung la noi în stadiul de insuficienţă respiratorie acută”, a spus Gabriela Vlad.
Aceasta a precizat că situația este neobișnuită pentru începutul toamnei: „Nu este caracteristic lunii septembrie. În mod normal, lucrul acesta l-am fi resimţit undeva în sezonul rece, deci mult mai târziu de luna septembrie. Este neobişnuit ca în acest moment al anului să ne confruntăm cu situaţia de faţă”.
Ea a explicat că cei mici, care ajung cu insuficienţă respiratorie la spital, au nevoie de administrare de oxigen în primul rând, dar şi de alte tratamente.
„Din păcate, cei mai mulţi dintre pacienţii de care vă povesteam, cu pneumonie acută şi insuficienţă respiratorie acută, au necesitat şi administrarea de corticoterapie atât inhalatorie, cât şi parenterală”, a adăugat medicul.
Durata de internare a unui copil cu pneumonie acută este de până la 7 zile, iar părinţii sunt rugați să-i izoleze pe cei mici de colectivitate dacă observă că sunt bolnavi şi să ţină legătura cu medicul de familie, a mai afirmat medicul de la Spitalul Gomoiu.
Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, a atras recent atenția că în această perioadă, în afara cazurilor COVID, sunt și multe cazuri de pneumonie atipică, inclusiv la cei mici. Totodată, mulți copii au ajuns şi la Spitalul Grigore Alexandrescu. În acest moment, sunt internaţi peste 20 de copii cu insuficienţă respiratorie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro