Părinții elevilor moldoveni care sunt acum în Rusia au fost abordați de către reprezentanții Congresului Comunităților Ruse, condus de Valerii Klimenko, fost președinte de onoare al fostului Partid „Șor”, cu implicarea unui profesor de la un liceu din capitală.
„Programul are ca scop modelarea imaginii Rusiei în ochii tinerei generații”, se arată pe site-ul organizației „Eurasia”, iar copiii din R. Moldova au ajuns și se află în prezent la tabăra „Orlionok”.
„O participantă la programul nostru «Teritoriul Copilăriei», Daria din Moldova, povestește ce își amintește despre vacanța sa de vară în tabăra pentru copii: «Mi-e foarte dor de întâlnirile, discuțiile în cameră cu fetele, de cum mergeam la discoteci și la amfiteatru. Îmi voi aminti tot restul vieții cum mergeam împreună la mare»”, se arată într-o postare pe canalul de Telegram al organizației „Eurasia”.
Textul este însoțit de imagini video și foto cu mai mulți copii. Într-o postare publicată pe 8 august se menționează că 550 de copii din fostele țări sovietice au participat la programul „Teritoriul Copilăriei”, iar alți 300 urmează să ajungă în tabără în luna august.
Conform datelor de pe pagina de VKontakte a Centrului rusesc pentru Copii Orlionok, programul de tabără pentru a nouă serie din acest an are loc între 11 și 31 august. Postările mai arată că toți copiii prezenți în tabără participă la programe de pregătire militară, polițienească, la cursuri de istoria patriei și alte activități de propagandă.
Sunt prezentate pe 11 august și fotografii de la primirea în tabără a copiilor din Moldova, inclusiv, separat, defilând la ceremonie copii din Găgăuzia.
„Teritoriul Copilăriei” este unul dintre programele organizației „Eurasia” și se adresează copiilor de 14-16 ani din R. Moldova și din alte foste țări sovietice, pe care îi invită gratuit în tabere de copii din Rusia. „Ambasadorii Eurasiei” este un alt program al acestei organizații adresat tinerilor, menit și el să-i ducă în Rusia.
Ambele programe sunt menționate într-un chat pe Telegram în care mai mulți părinți și copii discută cu o reprezentantă a Congresului Comunităților Ruse, care le explică modul în care pot ajunge copiii lor într-o tabără de odihnă din Rusia pe banii organizației „Eurasia”.
„Dacă participați la acest program, înseamnă că v-au recomandat pedagogii din liceele în care învățați. Asta înseamnă că sunteți cu adevărat niște copii talentați și harnici”, se arată în mesajul Danielei Ciobanu, o discipolă a Casei Muzicii Ruse, organizație membră a Congresului Comunităților Ruse.
Daniela le explică celor incluși în chatul respectiv că sunt invitați să se odihnească în tabăra „Orlionok” din regiunea Krasnodar, orașul Tuapse, care se află pe malul Mării Negre, la 300 km de peninsula ucraineană Crimeea, ocupată de Rusia.
Ea a subliniat că urmează a fi formate două grupuri, unul condus de ea și altul condus de Alexandr Corinenco, profesor la liceul de limbă rusă „Antioh Cantemir” din Chișinău. Ea le mai spune membrilor din chat că tabăra este foarte mare și are mai multe tematici.
„Voi veți participa la o tură specială – «Ambasadorii Eurasiei». Vor mai fi copii și din alte țări, care au fost selectați ca și voi datorită talentului și succeselor la învățătură, în sport sau în artă”, se arată în alt mesaj al Danielei Ciobanu.
Ea a trimis și un link la programul organizației „Eurasia”, numit „Teritoriul Copilăriei”, cu mențiunea: „Ei lucrează de mult, cu diferite tabere. De asemenea, ei au programe pentru tineret și pedagogi. Puteți să vă înscrieți pentru a participa. Acesta este site-ul fondului care organizează și plătește călătoria.”
Într-un document de pe site-ul respectiv se menționează că programul „Teritoriul Copilăriei” este dedicat copiilor cu vârsta de 14-16 ani, care vor putea să participe în tabere din Rusia în timpul vacanței de vară. „Programul are ca scop modelarea imaginii Rusiei în ochii tinerei generații prin interacțiunea acestora cu colegii ruși, precum și imersiunea în mediul cultural, istoric și educațional”, se subliniază pe site-ul „Eurasia”.
Unul dintre părinți a solicitat în cadrul aceluiași chat să fie publicat programul activităților taberei și orarul zilei, iar altcineva i-a răspuns că această informație se oferă atunci când copiii ajung deja în tabără și că este o „surpriză”.
Sora unui copil care a fost invitat să participe la acest program a semnalat această situație la Ziarul de Gardă, exprimându-și îngrijorarea că nu există informații oficiale referitoare la el și că tinerii sunt duși într-o zonă apropiată de operațiunile militare pe care le desfășoară Rusia în Ucraina.
„Această situație provoacă îngrijorare considerabilă pentru rude, deoarece copiii sunt trimiși într-o țară care desfășoară operațiuni militare chiar nu departe de tabără. Mai mult, atunci când părinții încearcă să afle detalii despre excursie, organizatorii nu oferă suficiente informații, invocând faptul că toate detaliile vor fi dezvăluite abia după sosirea copiilor în Rusia”, a subliniat persoana care s-a adresat la ZdG.
Unul dintre însoțitorii menționați în chat, Alexandr Corinenco, este profesor la Liceul „Antioh Cantemir” din Chișinău, instituție cu predare în limba rusă. El este citat cu opinii despre situația politică din R. Moldova în mai multe publicații ruse și pro-ruse, în calitate de politolog.
De exemplu, în aprilie 2024, el declara pentru „Izvestia” că R. Moldova nu ar avea șanse de integrare în Uniunea Europeană și că „UE dă Chișinăului speranță de aderare pentru a «enerva» Rusia”. În 12 iunie 2024, Corinenco a participat la o ceremonie organizată de Ambasada Federației Ruse la Chișinău cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei și a postat pe rețelele de socializare o fotografie cu ambasadorul rus, Oleg Vasnețov.
Solicitat de ZdG, Corinenco a confirmat că este însoțitorul unui grup de copii din R. Moldova, elevi de la mai multe licee din capitală, inclusiv de la Liceul „Antioh Cantemir” unde predă și că adolescenții se află deja în tabăra „Orlionok”. El a spus că au ajuns acolo în 11 august și că el se va afla acolo până se încheie tura grupului de copii, pe care îi va însoți înapoi spre Chișinău.
Corinenco a mai spus că ar urma să revină în R. Moldova împreună cu grupul de copii spre sfârșitul lunii august: „Dar nu avem încă procurate biletele de retur. Programul de tabără este de aproximativ două săptămâni și cred că biletele retur vor fi cumpărate peste o săptămână. Așa mi s-a spus”.
Corinenco a și propus câteva candidaturi dintre copiii pe care îi învață la liceu pentru a fi selectați să meargă în tabără. „Dar, în mod concret, eu nu am putut să influențez lista și componența grupului. Eu nu am avut dreptul de vot pe cine să luăm și pe cine nu. În grupul meu sunt 23 de copii, în alte grupuri nu știu câți sunt”, a mai spus Corinenco.
Directorul Liceului „Antioh Cantemir”, Iurie Rexa, a confirmat că Alexandr Corinenco este profesor în cadrul instituției pe care o conduce și că acesta este în concediu. Directorul a spus că nu cunoaște despre o asemenea activitate a lui Corinenco și a subliniat că, în cazul în care acest fapt se confirmă, aceasta ar fi o abatere gravă.
Tabăra de odihnă pentru copii „Orlionok” a fost identificată ca fiind una dintre taberele finanțate de statul rus în care au fost reținuți în mod forțat copii ucraineni într-un program de „reeducare și adopție a copiilor din Ucraina”, potrivit unui raport al Școlii de Sănătate Publică a Universității „Yale”. Raportul menționează că utilizarea structurilor taberelor de vară de către Rusia pentru deportarea și reeducarea copiilor ucraineni este larg răspândită.
În mai 2024, organizația „Eurasia” anunța că a semnat un acord de colaborare cu tabăra „Orlionok”, iar directorul taberei, Alexandr Djeus, declara într-o conferință de presă că prin această colaborare, „copiii din comunitatea eurasiatică își vor deschide ochii către o nouă Rusie, către noi perspective”.
La 13 august 2024, în tabăra „Orlionok”, unde încă se află copiii din R. Moldova, a ajuns și bloggerul propagandist pro-rus Mika Badalyan, cel căruia autoritățile de la Chișinău nu i-au permis să intre pe teritoriul R. Moldova la 26 iulie 2024. El s-a filmat apărând pe o scenă în fața mai multor copii, având o eșarfă în culorile drapelului rus și o insignă a taberei care avea pe ea drapelul rus.
„Acești copii care au ajuns aici sunt viitorul nu doar al țărilor lor, dar și al marii Eurasii, pe care noi împreună suntem obligați să o construim”, se arată într-un mesaj filmat pe malul mării de către bloggerul pro-rus. Badalyan este membru al Consiliului de administrație al organizației „Eurasia”.
Organizația necomercială „Eurasia” a fost înregistrată la Moscova la începutul lunii aprilie 2024 pe numele fostei trezoriere a fostului Partid „Șor”, Nelli Parutenco. Potrivit Nokta.md, care face trimitere la o hotărâre a Comitetului executiv de la Comrat, organizația „Eurasia” este „sponsorul” care ar face niște plăți lunare către unii pensionari și bugetari din regiunea găgăuză prin intermediul băncii rusești „Promsvyazbank”.