Medicii spun că jumătate dintre ei au suferit leziuni mutilante la nivelul mâinilor, dar mulți au venit și cu răni la față. „Au fost spitalizați îndelungat, iar în evoluție, lucrurile nu vor fi așa cum trebuie”, își arată îngrijorarea reprezentanții spitalului de pediatrie.
Cele 30 de cazuri menționate au fost tratate începând cu 24 decembrie. Cu toate acestea, medicii din Iași au avut pacienți minori răniți de materiale explozive și înainte de Crăciun.
„De cele mai multe ori pacienții prezentau leziuni la nivelul mâinilor, dar au asociat și leziuni cranio-faciale. Leziunile mutilante au fost prezente la nivelul mâinilor la jumătate din acești pacienți. Din păcate, deși s-au tot prezentat problemele determinate de aceste petarde, iar noi ca instituție care acordă îngrijiri medicale am postat pe pagina spitalului încă de dinainte de sărbători riscurile la care se expun copiii prin utilizarea acestor petarde, cazurile au continuat să vină și au fost destul de grave. Aceste leziuni mutilante au determinat spitalizare îndelungată a pacienților, iar în evoluție, lucrurile nu vor fi așa cum trebuie”, a declarat medicul Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași.
Specialistul consideră că autoritățile trebuie să ia măsuri drastice, care să conducă la interzicerea comercializării petardelor.
„Sunt copii care au avut leziuni mutilante la nivelul mâinilor, au rămas fără degete, au rămas fără țesut muscular sau osos. Copiii au, în general, peste 11 ani, dar au fost două cazuri la copii de 7 ai 8 ani, restul au între 11 și 18 ani. Ne este teamă că până la Crăciunul viitor, lucrurile se uită, noi vom face aceste demersuri și vom încerca din nou în decembrie 2025 să reluăm toate aceste discuții tocmai pentru a nu se întâmpla sau repeta aceste evenimente”, a adăugat Cătălina Ionescu.
Medicul spune că educația copiilor și a părinților este esențială, dar nu suficientă în acest caz: trebuie interzisă comercializarea petardelor și urmărit ca acest lucru să fie respectat. Față de anul trecut nu au fost mai multe cazuri în mod special, dar severitatea lor a fost una crescută.
Unul dintre cazurile care au intrat în atenția medicilor a fost al unui copil care a turnat benzină peste petarde și apoi le-au dat foc, suferind și arsuri, pe lângă celelalte răni. Alții, spre exemplu, au pus petarde în tuburi și au încercat să sufle în tubul respectiv.
Foto ilustrativ: Shutterstock
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
George1000 • 07.01.2025, 14:41
Atunci hai sa interzicem și mașinile că se urca minori la volan care iau cheia de la părinți și produc accidente
usernameGigel • 07.01.2025, 14:26
De ce nu se interzic petardele, atunci? Dreptul la a face zgomot e garantat prin Constitutie sau cum?