Unde? Într-o casă închiriată din orașul Černošice, din regiunea Boemiei Centrale din Republica Cehă. Orașul are aproximativ 7.600 de locuitori. Sunt zeci de cursante MISA din diverse țări europene care au apărut pe două site-uri de videochat, scrie sursa citată. 

Cele mai multe femei sunt din Belgia, Germania și România. Jurnaliștii cehi spun că femeile nu fac asta voluntar, potrivit mărturiilor mai multor cursante MISA, și nici nu fac bani din videochat.

„Nu primesc bani (n.r. – cursantele Școlii Resonance, filiala MISA din Cehia), e un sistem de îndatorare”, a spus, sub anonimat, o fostă cursantă care a practicat, la rândul ei, videochat, se arată în reportajul video.  

Dezvăluiri pe un blog al unor foști cursanți MISA

O persoană anonimă care scrie pe un blog al foștilor cursanți MISA explică: „Regulile MISA și penalitățile aferente pentru încălcarea acestora variază de la 25 de euro pentru o farfurie lăsată nespălată la peste 50 de euro pentru spălarea insuficientă a toaletei, la 150 de euro dacă se lasă lumina aprinsă la ieșirea din cameră și până la 250 de euro pentru o batistă lăsată în buzunar când se spală rufele”. Sunt regulile aplicate persoanelor care trăiesc în comunitatea MISA.

Captură din investigația video a jurnaliștilor cehi

Potrivit unei alte femei care a făcut videochat în Cehia, această practică e reală. Fetele sunt, astfel, constrânse să facă videochat pentru a face rost de bani ca să-și plătească „amenzile” impuse de liderii MISA. 

De la studioul de yoga și tantra, femeile ajung astfel în mediul dur al afacerilor sexuale, scriu jurnaliștii cehi. 

„Atât timp cât aceste practici se fac în secret și nu le recunosc deschis nu e în regulă, pentru că femeile, în special, sunt manipulate să facă astfel”, a declarat Cecilia Tiz, fostă instructoare de yoga în cadrul MISA, pentru Seznam Zprávy

De altfel, și trei instructoare de yoga din cadrul școlii din Cehia au fost descoperite pe site-urile de videochat. 

Conducerea filialei MISA din Cehia nu recunoaște nicio legătură cu afacerea sexuală

„Dacă cineva face așa ceva pentru a-și câștiga existența sau în timpul său liber, nu-mi pot da seama, dar cu siguranță nu provine de la școală”, a declarat Veronika Šupálková, președintele consiliului de conducere al asociației Resonance. 

Însă timp de trei ani, din 2019 până în 2021, din acea casă din Černošice, Boemia Centrală, femei ce au legătură cu școala de yoga MISA au postat videoclipuri pe mai multe site-uri erotice, se arată în reportaj. 

Vecinii au observat un comportament ciudat al fetelor din casă

Una dintre femeile care apăreau pe unul dintre site-urile menționate la acea vreme a confirmat locația pentru jurnaliștii cehi. Și oamenii din cartier au observat că acolo se mutau femei străine. În plus, acestea s-ar fi comportat neobișnuit. 

„Ni s-a părut ciudat tuturor pentru că nu așa se comportă vecinii din zonă. Să se înconjoare cu gard din material textil înalt de 2 metri, înconjurând în același timp și piscina. Au făcut în așa fel încât să se ascundă”, a declarat un vecin, sub protecția anonimatului. 

Captură

„Nu, femeile nu fac videochat în mod voluntar”

Mai mult, una dintre femeile care au activat în acea casă a declarat, sub protecția anonimatului, pentru publicația cehă, că s-a simțit victimă a traficului de persoane. Întrebată dacă a făcut videochat în mod voluntar, a răspuns: 

Când ai fost constrâns și spălat pe creier sub controlul sectei și al liderului ei, atunci nu este voluntariat.

Primele informații că studentele MISA din Cehia sunt constrânse să facă videochat au apărut de anul trecut, pe un blog critic al unor foști cursanți, care continuă să facă dezvăluiri despre practicile sectei, la 6 ani de la arestarea liderului MISA, românul Gregorian Bivolaru, condamnat pentru act sexual cu un minor.

Bivolaru câștigă bani de la statul român, după ce i-a fost judecat dosarul în 17 ani

Gregorian Bivolaru a fost eliberat condiționat în septembrie 2017 și a părăsit Penitenciarul Bistrița, fără să mai apară în public până în prezent. El nu terminase de executat pedeapsa de 6 ani de închisoare pronunțată de instanța supremă în 2013, pentru relații sexuale cu un minor.

Gregorian Bivolaru a câștigat de trei ori împotriva statului român

Dar România este obligată să-i plătească 50.000 de euro gurului Gregorian Bivolaru, pentru că procesul său a durat timp de 17 ani ca, în cele din urmă, să fie achitat, alături de alți doi lideri MISA, Nicolae Catrina și Petru Roșu.

Toți trei au fost inculpați de DIICOT într-un dosar de trafic de persoane, alături de alte 18 persoane. Trimiși în judecată în 2007, dosarul s-a tergiversat pe rolul instanțelor ani la rând. 

Bivolaru mai câștigase alte două procese la CEDO, în care a primit daune morale de la statul român. 

Însă dacă în România nu mai este niciun pericol pentru Bivolaru, nu se poate spune același lucru despre Finlanda, care l-a dat în urmărire pe fostul inițiator al MISA, acesta figurând pe lista „most wanted” a Interpol. Pentru moment, Bivolaru nu a fost găsit.

Școala de yoga din Cehia, fondată de unul dintre primii cursanți ai lui Bivolaru

Școala Spirituală Resonance, cu săli de yoga în patru orașe, a fost fondată în 2001 ca filiala cehă a școlii românești MISA de către ing. Eduard Selea, unul din primii cursanți ai autorului acestui sistem, Gregorian Bivolaru. Interesant este că, după cum notează jurnaliștii cehi, Resonance nu mai menționează legătura cu mișcarea românească MISA pe site-ul său. 

Între timp, multe dintre cursantele acestei școli, așa cum se arată în reportajul citat, continuă să apară pe site-uri de videochat. „Nu știm unde se difuzează acum”, notează Seznam Zprávy. Cert este că Resonance continuă să facă victime, după cum afirmă și Markus Thoss, ziarist și documentarist german. El a realizat un interviu cu Bivolaru, în urmă cu șase ani, pe când liderul spiritual al MISA era încarcerat în România. 

„Este periculoasă, cred eu, pentru că ei nu predau doar chestiuni de yoga, ci și teorii ale conspirației”, a declarat jurnalistul german.  

„Nu predau yoga autentică, pentru că ei predau multe idei New Age, așa că începi cu yoga și apoi înveți despre îngeri creștini și extratereștri”, a declarat și fosta cursantă MISA Roxana Chirilă, care a petrecut opt ani la cursurile lui Gregorian Bivolaru. 

Update: Într-o formă anterioară a acestui articol Libertatea a scris eronat că Gregorian Bivolaru a fost condamnat pentru trafic de persoane. Liderul MISA a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu exectuare pentru act sexual cu un minor în formă continuată.

Urmărește-ne pe Google News