În ultimele săptămâni, liderul naţionalist a mers în Ucraina pentru discuții cu Volodimir Zelenski şi apoi în Rusia pentru discuții cu Vladimir Putin, dar şi la Beijing pentru convorbiri cu Xi Jinping, pretinzând că face acest demers ca parte a unei „misiuni de pace” pentru Ucraina, dar fără să aibă acceptul Bruxelles-ului sau al Kievului.
Cei 63 de deputaţi europeni care au semnat scrisoarea susțin că Viktor Orban a lăsat să se înţeleagă că acţionează în numele întregii UE, deși nu avea niciun mandat în acest sens.
„Prim-ministrul Orban a provocat deja daune semnificative prin exploatarea şi abuzarea rolului preşedinţiei Consiliului. Acest lucru necesită acţiuni concrete, cum ar fi suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliu, deoarece practica a arătat că simplele condamnări verbale ale acestei situaţii nu au niciun efect”, se arată în scrisoare.
Documentul a fost semnat de eurodeputaţi dintr-o gamă largă de grupuri politice, din Partidul Popular European de centru-dreapta, din cel al socialiştilor, al liberalilor, precum şi de naţionalişti şi populişti din grupul Conservatori şi Reformişti (ECR) şi de Verzi.
Scrisoarea nu conţine semnătura niciunui europarlamentar român.
Membrii Parlamentului European nu pot priva Ungaria de dreptul său de vot în mod legal și încearcă să crească presiunea asupra Bruxelles-ului pentru a lua măsuri mai dure împotriva Budapestei, au notat sursele citate.