„Facem apel la Comisia Europeană să ia măsuri urgente pentru a investiga decizia Ungariei, deoarece aceasta ar putea reprezenta o lacună și ar putea pune în pericol funcționarea generală a (…) Schengen și rolul său de spațiu sigur (de liberă circulație – n.r.) pentru cetățeni”, se arată într-o scrisoare inițiată de europarlamentarii Danuše Nerudová (Cehia) și Petras Auštrevičius (Lituania).
„În cazul în care guvernul ungar refuză să își schimbe politica, Comisia și toți reprezentanții UE ar trebui să pună sub semnul întrebării prezența ungară în spațiul Schengen prin introducerea de noi măsuri de protecție a cetățenilor europeni, inclusiv noi controale la frontierele ungare, dacă este necesar”, cer inițiatorii scrisorii.
Scrisoarea evocă posibilitatea ca alte state UE să nu recunoască vizele ungare și să introducă controale la frontierele țării.
Scrisoarea fusese semnată de peste 70 de europarlamentari și personalități europene până duminică seara, inclusiv de foști prim-miniștri din Belgia și din Irlanda.
Anterior, eurocomisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a avertizat că UE va lua măsuri în cazul în care sistemul de vize al Ungariei este considerat un „risc”.
Inițial, Partidul Popular European (PPE), cel mai important din Parlamentul European, a ridicat obiecţii în materie de securitate în urma deciziei Ungariei de a simplica obținerea vizelor pentru cetăţenii ruşi şi belaruşi, exprimând îngrijorări că acest demers riscă să creeze „lacune” de care ar putea profita spionii Kremlinului.
Ungaria a extins recent programul său de imigraţie numit „card naţional” pentru a-i include, printre alţii, pe ruşi şi pe belaruşi. Posesorul unui astfel de card are dreptul să lucreze în Ungaria fără autorizaţie de securitate şi îşi poate aduce şi familia în ţară.
Oficial, acesta nu este un lucrător invitat şi, prin urmare, nu apare nici în statistici şi nici în diferitele cote naţionale. „Cardul național” este valabil pentru o perioadă de doi ani, dar poate fi prelungit, explică Reuters.