55 de unităţi din ţară unde este procesat lapte conform şi neconform fără separare se află acum în perioadă de tranziţie, potrivit oficialilor Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), iar pe 31 decembrie termenul oferit de Comisia Europeană expiră. Astfel, e posibil ca multe dintre aceste puncte să-şi sisteze activitatea. Marii fermieri susţin însă că măsura, care a fost impusă încă din anul 2009 şi tot amânată, este una foarte bună şi în beneficiul cetăţenilor.
Doar o treime din lapte, verificată
“Un lapte sănătos este cel strecurat şi ţinut la 4 grade, ca să nu dezvolte bacteriile, şi provine de la o vacă bine îngrijită, care trăieşte într-un mediu curat”, ne-a declarat dr. Mihai Petcu (foto), fermier şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein-Ro. Potrivit acestuia, doar laptele care ajunge în fabrici este verificat, adică circa 30%, restul, care se foloseşte pentru autoconsum şi vânzare la piaţă, nefiind supus niciunor controale. Cert este că , după 1 ianuarie, nu se va mai putea vinde decât lapte sănătos, care să respecte standardele impuse de Uniunea Europeană.

 
 

Urmărește-ne pe Google News