„Acum câteva zile a căzut cineva pe scări, un bătrân, s-a lovit la genunchi. Deci atenție pe unde mergeți, să vă aprindeți lanternele”, spune o femeie, conducându-ne pe aleea din curtea blocului din strada Nicolae Drăgan.
E luni, 27 septembrie, și e trecut de 9 seara. Clădirea în formă de L, cu patru etaje, din fața noastră este cufundată în beznă. Este atât de întuneric, încât de pe partea cealaltă a străzii nu ai putea distinge nici măcar siluete, ci doar niște lumini care pâlpâie – de la lanternele telefoanelor mobile.
„Aici ești mort fără lanternă”, mai spune cineva.
„Ziua îmi fac de lucru, seara plâng la lumina lanternei”
De două luni, lanterna a devenit obiectul cel mai de preț pentru cele 90 de familii care locuiesc în blocul din sectorul 5. În fiecare apartament sunt cel puțin câte una pentru fiecare membru. Și una de veghe, pe hol.
„Eu sunt de vreo patru ani aici și era curent când m-am mutat”, spune Elena Guste.
Locuiește într-o garsonieră, la primul etaj. Prins de un perete, deasupra unui dulap pe care a așezat cu grijă mai multe ghivece colorate cu flori, stă televizorul. De ceva vreme, doar ca decor.
„Îl țin și îl țin degeaba. Ziua îmi mai fac de lucru prin casă. Seara stau și plâng la lanternă, ce altceva pot să fac?”, spune bătrâna cu amărăciune. Ne arată frigiderul: „E mai mult gol, că se strică mâncarea”.
Frigiderul s-a transformat și el într-un dulap cu conserve. E nevoită, la fel ca și vecinii săi, să gătească zilnic, pentru că nu are unde să țină mâncarea la rece. În vară, în primele câteva zile în care blocul nu a avut curent electric, pubelele de gunoi din fața curții au fost pline de alimente. Oamenii au fost nevoiți să arunce multă mâncare, dacă frigiderele n-au mai funcționat.
„Uneori, dau mâncarea-n fiert ca să am și a doua zi”, mărturisește o altă femeie, care locuiește la parterul blocului.
Dependentă de concentratorul de oxigen
În apartamentul mic miroase a levănțică. De la un radio se aude muzică religioasă, iar pereții sunt plini de icoane. E răcoare înăuntru, geamul stă larg deschis.
„Trebuie să închidem și să deschidem geamul noaptea, pentru că mama are nevoie de oxigen”, mai explică ea.
Lângă cele două paturi pe care dorm ea și mama ei în vârstă de 87 de ani, concentratorul de oxigen se umple de praf.
Bătrâna suferă de insuficiență respiratorie cronică și trebuie să stea conectată la aparatul de oxigen cel puțin 15 ore pe zi. Un tratament imposibil de administrat în condițiile în care aparatul are nevoie de o sursă de curent.
„Mama mea poate să moară, dacă nu primește suficient oxigen. De-asta trebuie să o scot la aer multe ore. Nu am cuvinte să descriu situația în care suntem”, spune fiica.
Fără curent, fără apă caldă, fără căldură
De două luni, oalele în care încălzesc apa pentru a se spăla nu lipsesc din băi. Apartamentele au centrale, nu sunt racordate la rețeaua publică de apă caldă și căldură, astfel că spălatul la lighean a devenit obișnuință.
„Nu avem un plan B, nu știm ce o să facem, dacă problema curentului nu se rezolvă curând”, spune o altă locatară, Doinița Mihai.
Ea și soțul ei au două fetițe, ambele la școală, una în clasa a VIII-a, cealaltă în clasa a II-a. Părinții se tem de posibilitatea ca școlile să se mute din nou în online, pentru că va fi greu pentru cele mici să stea conectate pe niște telefoane mobile, cu viteză redusă la internet, cu ecran mic și cu bateria care se descarcă rapid.
„Oricum ar fi, noi seara trebuie să ajungem acasă cu telefoanele încărcate. Le încărcăm la serviciu, în mașină sau în autobuz”, spun oamenii.
Cum au fost înșelați locatarii
Blocul din strada Nicolae Drăgan nr. 5A, din sectorul 5, al Capitalei a fost construit de firma omului de afaceri Ilie Ioniță în 2012.
Viitorilor locatari li s-a spus că au tot ce le trebuie și că-și pot prelua fără griji apartamentele, pe care au plătit 30.000-40.000 de euro. Când și-au dat seama că ceva e în neregulă a fost prea târziu. Unii dintre ei nici măcar nu au încheiate contracte de vânzare-cumpărare cu dezvoltatorul, care le-a luat însă banii pe apartamente.
Ilie Ioniță este un cunoscut al clanului Cămătaru. În 2018, el a declarat pentru PRO TV că nu a putut branșa clădirea la electricitate din cauza problemelor pe care le-a avut cu legea. În 2015 a fost cercetat, alături de alte persoane, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani cu prejudiciu de 2,6 milioane de euro.
Ioniță a fost acuzat că a construit și a vândut zeci de apartamente fără acte legale, iar banii obținuți i-a investit în construcția altor blocuri.
Soluția găsită de dezvoltator pentru ca oamenii să aibă, totuși, curent electric a fost să lege apartamentele la contorul unei garsoniere dintr-un bloc vecin. Pe care tot Ilie Ioniță o deține. Potrivit PRO TV, factura la curent venea pe numele său și era plătită de locatari.
„A făcut-o un cârpaci care a încercat să ia niște bani”, au spus angajații de la E-Distribuție Muntenia când au văzut improvizația periculoasă, într-un reportaj realizat anul trecut de Digi24.
Alimentarea clienților de la alți consumatori este ilegală, iar blocul a fost complet deconectat de la instalația electrică din garsoniera lui Ioniță în 27 iulie anul acesta.
În aceeași perioadă cu blocul din strada Nicolae Drăgan, Ioniță a construit fără autorizație un alt bloc în sectorul 5. Acesta a ars într-un incendiu în 2018. Cele 54 de familii care locuiau acolo plăteau rate direct la dezvoltator. Dacă nu achitau trei rate, oamenii își pierdeau casa și întreaga sumă dată până atunci. Și pe ei i-a asigurat Ioniță că are toate documentele legale pentru imobil.
S-au descurcat singuri
Bucureștenii din blocul fără curent electric se tem că vor sta așa până cel puțin în februarie, dacă Primăria Capitalei nu grăbește semnarea certificatului de urbanism.
De asta au nevoie, spun ei, pentru ca mai apoi să obțină autorizația ca firma de electricitate să le racordeze apartamentele la rețea. În cablurile interioare au investit singuri undeva la 300.000 de lei. Mai depind doar de birocrație.
„Până acum, de când a venit toamna, am mai luat o pătură mai groasă pe noi. Dar nu știm ce facem când va veni iarna”, spun ei.
Libertatea a cerut mai multe lămuriri Primăriei Capitalei și le va publica de îndată ce vor fi transmise.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 13Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro