UPDATE 09:45: Pentru remedierea avariilor se acţionează în teren cu 134 echipe ale distribuitorilor de energie. Cele 13 judeţe afectate sunt Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Gorj, Prahova şi Vâlcea, precizează MAI.

În contextul fenomenelor hidrometeorologice, în ultimele 24 de ore, s-au semnalat efecte la nivelul a 18 judeţe şi municipiul Bucureşti, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 16 beciuri și curţi, deblocarea a 37 autovehicule cu 52 de persoane, degajarea a peste 1.800 copaci, 26 stâlpi de electricitate şi a 80 cabluri electrice, fiind avariate 221 autoturisme.


UPDATE 18:00: Ministerul Energiei a anunțat că, sâmbătă, 120.000 de consumatori nu au curent electric, potrivit raportării de la ora 16. În schimb, 30.000 de gospodării au fost reconectate la rețeaua electrică.

Cel mai afectat județ este Ialomița, unde 43.000 de consumatori au rămas fără curent electric din cauza vremii. În județul Giurgiu, numărul gospodăriilor fără curent electric este de aproape 23.000. În Călărași, 19.000 de gospodării nu au energie electrică.

La nivel național, 181 de echipe intervin pentru remedia defecțiunile rețelei electrice.


UPDATE 15:00: Pompierii din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au trimis generatoare de mare capacitate în localitățile din județul Ialomița care au rămas fără energie electrică din cauza vântului puternic și a depunerilor de gheață de stâlpii și cablurile electrice.

Zona Urziceni este cea mai puternic afectată din punct de vedere al infrastructurii electrice. Generatoarele ISU au o capaciate de 450 kVA și permit aprovizionarea temporară a unor localităţi cu energie electrică în cazul în care reţeaua publică cedează din cauza vremii.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Aceste generatoare vor rămâne în folosința autorităților din județul Ialomița până când echipele tehnice ale distribuitorilor de energie electrică vor remedia defecțiunile.

Potrivit ISGU, generatoare au mai fost trimise în județele Argeș, Bacău, Brăila, Brașov, Buzău, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Teleorman, Tulcea, Olt, Prahova, Vrancea, Vâlcea și în Unitatea Specială din Ciolpani.

Acest tip de tehnică a mai fost utilizat în luna decembrie 2018, pentru a alimenta cu energie localitățile afectate de vântul puternic din județele Caraș-Severin și Timiș.


UPDATE 14:15: „Ca urmare a extinderii fenomenelor meteo de viscol şi ploaie îngheţată, în intervalul 5:00-9:00 din această dimineaţă, s-au extins avariile în reţelele de distribuţie şi furnizare a energiei electrice în ţară. Astfel, conform ultimei raportări a operatorilor din sistem (ora 12:00), numărul total al consumatorilor nealimentaţi cu curent electric a atins cifra de 150.000”, se spune în comunicat.

Cele mai afectate judeţe la această oră sunt: Ialomiţa (50394), Giurgiu (29.204), Ilfov (28.063), Călăraşi (27.797), Buzău (11.521), Dâmboviţa (6.594).

Numărul echipelor de intervenţie care acţionează acum în teren este de peste 130, dintre care 37 sunt concentrate în judeţul Giurgiu, 25 în Călăraşi, 24 în Ialomiţa, 18 în Ilfov, 17 în Buzău, 10 echipe în Dâmboviţa, iar 4 echipe în judeţul Prahova.

UPDATE 12:00: Alimentarea cu energie electrică din mai multe zone din raza de activitate a societăţii E-Distribuţie Dobrogea a fost afectată de condiţiile meteo deosebite, mai multe echipe de intervenţie ale companiei şi contractorilor societăţii fiind în teren pentru restabilirea în cel mai scurt timp a alimentării cu energie electrică a consumatorilor, se spune într-un comunicat al E-Distribuţie Dobrogea.

Compania menţionează că printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul condiţiilor meteo deosebite – ploaie îngheţată, vânt puternic şi depunere de chiciură, s-au identificat izolatori sparţi şi conductori rupţi. Vântul puternic a dus şi la formarea fenomenului de galopaj a reţelelor electrice aeriene.

La nivelul E-Distribuţie Dobrogea, începând cu ora 7:00, a fost declarată stare de criză, conform procedurilor interne aflate în vigoare.

„În data de 26 ianuarie, la ora 10:00, situaţia se prezenta astfel: pe aria judeţelor Călăraşi şi Ialomiţa, 11 linii de înaltă tensiune, din cauza galopajului şi a depunerilor de chiciură pe conductori, au înregistrat declanşări sau defecţiuni, fiind afectată alimentarea cu energie electrică a 9 staţii de transformare; în judeţul Călăraşi sunt nealimentate 35 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 6 linii de medie tensiune parţial, fiind înregistrate avarii în localităţile Fundeni, Ulmu, Dorobanţu, Mănăstirea, Nicolae Bălcescu, Alexandru Odobescu, Vlad Ţepeş, Vâlcele, Săruleşti, Fundulea, Independenţa, Dragalina, Gurbăneşti, Tămădău Mare, Ileana, Valea Argovei Belciugatele, Lupşanu, Dor Mărunt, Lehliu Gară, Sohatu, Frumuşani, Lehliu, Frăsinet”, precizează  E-Distribuţie Dobrogea.

De asemenea, în judeţul Ialomiţa sunt nealimentate 31 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 2 linii de medie tensiune parţial, fiind înregistrate avarii în localităţile: Urziceni, Manasia, Grindu, Coşereni, Borăneşti, Ioan Roată, Axintele, Gârbovi, Ciocarlia, Bărcăneşti, Valea Măcrişului, Alexeni, Cocora, Reviga, Ciochina, Miloşeşti, Griviţa, Sălcioara, Andreşeşti, Roşiori, Dragoeşti, Moviliţa, Brazii, Fierbinţi Târg, Maia, Sineşti, Adâncata, Dridu, Jilavele, Armăreşti, Balaciu, Sf.Gheorghe, Munteni-Buzău, Valea Ciorii, Slobozia-parţial, Bucu, Gheorghe Lazăr, Scânteia, Traian, Griviţa.


Două linii de tensiune sunt total avariate, iar trei parţial şi se intervine în teren cu 10 echipe pentru remedierea defecţiunilor, potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, Ştefan Stoian.

Din cauza poleiului, este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală mai mare de 7,5 tone pe DN 2B Brăila – Buzău, DJ 211A Cuza Vodă – Viziru – Oprişeneşti şi DJ 212 Cuza Vodă – Mihai Bravu – limita cu judeţul Ialomiţa.

În cursul nopții de vineri, peste 20 de localităţi din judeţul Ialomiţa au rămas fără curent electric din cauza ploii îngheţate şi a vântului, înregistrându-se şi două cazuri de autoturisme derapate şi doi copaci căzuţi pe carosabil.

Printre cele 20 de localităţi care au rămas fără energie electrică în noaptea de vineri spre sâmbătă se află: Urziceni, Fierbinţi, Adâncata, Răduleşti, Maia, Armăşesti, Bărbuleşti, Jilavele, Dridu, Moviliţa, Coşereni, Hagieşti, Drăgoeşti, Borăneşti, Bărcăneşti, Manasia, Ion Roata, Gârbovi, Valea Măcrişului, Roşiori, Grindu și Axintele.

Până sâmbătă la prânz este valabilă o atenţionare de Cod galben pentru polei pe arii extinse în Muntenia, în Oltenia şi în jumătatea de sud a Moldovei, ploi însemnate cantitativ în nordul Olteniei şi al Munteniei, dar şi intensificări ale vântului şi ninsori însemnate cantitativ în zona muntoasă.


Prognoza meteo pentru weekendul 26-27 ianuarie: Ninsori, ploi și lapoviță în toată țara, polei în București


 

Urmărește-ne pe Google News