În total, în provincia nordică Vojvodina, aproape 1.000 de migranți așteaptă să treacă în țările vecine, inclusiv în România și Ungaria, în drumul lor spre state mai bogate din Europa.
Centrul pentru Protecția Azilului din Serbia precizează că la Belgrad sunt alte aproape 1.000 de persoane. Mulți dintre migranți trăiesc de pe o zi pe alta, sub cerul liber, în parcuri ori pe malurile Dunării. Și ei vor să ajungă mai aproape de granița cu Ungaria.
”Zilnic, 150 de migranţi intră în ţară dinspre sud”, a declarat Rados Djurovic, director executiv al Centrului.
Purtătoarea de cuvânt a comisarului guvernamental pentru refugiați, Svetlana Palic, spune că numărul total al migranților în Serbia este cu aproape 30% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Oamenii sunt blocați în nordul Serbiei din cauza politicilor stricte ale Ungariei cu privire la controlul numărului de migranți care intră în țară, precum și din cauza patrulelor din Croația.
Media și-a îndreptat din nou atenția asupra migranților după incendiul din insula greacă Lesbos, în urma căruia au rămas fără adăpost aproape 12.000 de oameni.
Uniunea Europeană a lansat săptămâna trecută un plan pentru modificarea regulilor de migrație, în care se precizează obligația ca fiecare stat să găzduiască un anumit număr de refugiați.
Polonia şi Ungaria se opun categoric unei astfel de măsuri.
Serbia este o rută des folosită de migranți încă din anul 2015. Atunci, peste un milion de persoane au fugit în Europa din cauza războaielor și sărăciei din Orientul Mijlociu și Asia.