Mulţi dintre credincioşi veniți la procesiune au purtat drapele secuieşti, steaguri ale Ungariei, dar şi drapele ale lui Arpad, purtate de obicei de reprezentanţi ai Gărzii Maghiare, scrie News.ro.
Slujba religioasă a început în jurul orei 12.30 şi este oficiată în aer liber la altarul triplu ridicat în şaua dintre munţii Şumuleul Mic şi Şumuleul Mare de către IPS Jakubinyi György, arhiepiscop de Alba Iulia.
Procesiunea spre Muntele Şumuleul Mic a început la ora 10.30 şi a fost deschisă de localnicii din Joseni, urmaşii preotului Istvan, urmaţi de un sobor de preoţi din care a făcut parte şi episcopul romano-catolic, Tamas Jozsef, dar şi de preoţi din mai multe ţări. Laborumul, drapelul sfânt al Şumuleului, care cântăreşte 25 de kilograme şi se află în Catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, a fost purtat de un elev în ultimul an la Liceul Teologic romano-catolic ”Segito Maria” din Miercurea Ciuc. Pe Muntele Şumuleul Mic a fost transportată şi o copie a statuii Fecioarei Maria făcătoare de minuni de la Şumuleu Ciuc, cunoscută şi ca ”femeia îmbrăcată în soare” sau ”Madona care plânge”.
Cei mai credincioşi dintre pelerini au urcat pe munte în genunchi şi pe coate, reeditând astfel drumul supliciului al lui Iisus Hristos.
Pelerinajul de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi ajuns la cea de-a 449-a ediţie.
Foto: szekelyhon.ro