Protestele, înainte de Ziua de comemorare a Holocaustului Yom HaShoah (6 mai), au avut loc în contextul în care războiul din Gaza se apropie de sfârşitul celei de-a şaptea luni, pe fondul unei presiuni internaţionale tot mai mari pentru oprirea luptelor.
Se crede că mulţi dintre cei luaţi ostatici sunt morţi, dar familiile doresc ca toţi cei luaţi să fie aduşi înapoi.
Principalul punct de conflict între discuțiile dintre Israel și Hamas, care au loc în Egipt, pare să fie dacă înțelegerea va fi temporară sau permanentă.
Formula discutată ar implica o pauză de 40 de zile în lupte, în timp ce ostaticii sunt eliberați pentru un număr de prizonieri palestinieni deținuți în închisorile israeliene.
Un consilier al liderului Hamas Ismail Haniyeh a declarat că „se analizează ultima propunere cu deplină seriozitate”.
Un înalt oficial al guvernului de la Tel Aviv a insistat, sâmbătă, că „sub nicio formă, Israelul nu va fi de acord să pună capăt războiului ca parte a unui acord de eliberare a captivilor”.
„Războiul nu este sfânt, dar viața este”
Protestatarii de la Tel Aviv au scandat „războiul nu este sfânt, viața este”, unii acuzându-l pe premierul Benjamin Netanyahu că urmărește să prelungească conflictul din Gaza.
„Toţi trebuie să fie aduşi înapoi. Nu îi vom abandona aşa cum au fost abandonaţi evreii în timpul Holocaustului”, a declarat Hanna Cohen, mătuşa lui Inbar Haiman, în vârstă de 27 de ani, despre care s-a crezut iniţial că a fost luat ostatic la 7 octombrie, dar ulterior s-a constatat că a fost ucis. Se crede că trupul este încă deţinut de Hamas în Gaza.
Dintre cei 252 de israelieni care au fost răpiți de Hamas la 7 octombrie, 128 sunt încă dați dispăruți, iar-cel puțin 34 sunt presupuși morți. Ceilalți au fost eliberat în urma unui acord anterior Israel – Hamas
Now in Tel Aviv: Tens of thousands protest for a hostage deal and against invasion to Rafah pic.twitter.com/K6BUpBb0bv
— Oren Ziv (@OrenZiv_) May 4, 2024
Aproximativ 1.200 de israelieni şi străini au fost ucişi la 7 octombrie, în cea mai sângeroasă zi din istoria Israelului, potrivit bilanţului israelian.
Ca ripostă, Israelul a lansat un asalt devastator asupra Fâşiei Gaza, distrugând mari porţiuni din enclavă şi ucigând peste 34.000 de persoane, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene.
Guvernul lui Netanyahu a insistat că nu va opri războiul până când Hamas nu va fi distrus şi până când toţi ostaticii nu vor fi returnaţi, dar sunt în curs de desfăşurare eforturi intense pentru a asigura o oprire a luptelor care ar putea duce la o încetare totală a focului.
Foto: AP
croco601 • 05.05.2024, 19:17
Prof. Norman Finkelstein într-o declarație considerată de unii antisemită: "-Israel is a lunatic state."
zorrozabal • 05.05.2024, 14:03
Cica„252 de ostatici israelieni”!(Din care mai sunt neeliberați„disparuți” cca 128)!Dar cine a urmarit știrile-la tv sau pe Libertatea-a aflat la timpul respectiv- ca din cei 124 de eliberați de Hamas doar vreo câțiva erau israelieni(câteva femei batrâne,pentru care arabii au un respect deosebit)-iar ceilalți OSTATICI eliberați,erau...thailandezi,unguri,români-adica imigranți- veniți la munca in „chibiț-urile” israeliene, sau in construcții!