Spre deosebire de zilele precedente, manifestanţii s-au adunat în două locuri diferite: în faţa Parlamentului, locul tradiţional pentru manifestaţii, şi în Piaţa Eroilor, unde se înalţă un monument în memoria soldaţilor georgieni morţi în luptă.
La fel ca ieri, 1 mai, poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor și a arestat mai mulți dintre ei. În semn de solidaritate cu persoanele arestate, manifestanţii care se aflau în faţa parlamentului au defilat spre Piaţa Eroilor.
Protestatarii au scandat „Nu Rusiei!” şi au afişat pancarte cu feţele deputaţilor din partidul puterii Visul Georgian, calificaţi drept „trădători”.
Un proiect de lege criticat de Occident
Proiectul de lege care a dus la izbucnirea protestelor impune ca organizațiile care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”. Criticii l-au comparat cu legislația Moscovei privind „agenții străini”, care a fost folosită pentru a reprima disidența în Rusia.
Miercuri seară, Parlamentul de la Tbilisi a adoptat în a doua lectură proiectul, în ciuda protestelor masive și a criticilor din partea UE şi SUA.
Odată adoptată, legea ar putea distruge șansele Georgiei de aderare la UE.
„Le cer autorităţilor georgiene să retragă acest proiect de lege şi să angajeze un dialog, în special cu societatea civilă şi cu media”, a cerut joi înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk.
Legea „agenților străini” din Georgia nu este subiect de dispută pentru prima oară: ea a fost prezentată anul trecut, dar guvernarea a retras-o de pe agendă după mari proteste.