UPDATE ora 18:00: Numărul persoanelor ucise de condiții meteorologice extreme în America de Nord a crescut la peste 50, potrivit unui bilanț actualizat prezentat de BBC. 25 dintre acestea au avut loc doar în orașul Buffalo din statul american New York.
Estimările autorităților spun că este de așteptat ca mai multe victime să fie descoperite odată ce topirea zăpezii va scoate la suprafață vehicule prinse de furtuna de zăpadă, cât și va face posibil accesul la casele din zonele izolate.
***
Amploarea furtunii a fost fără precedent, întinzându-se din Canada până la Rio Grande, fluviu aflat la granița dintre SUA și Mexic.
Unul dintre cele mai afectate orașe americane este Buffalo, din statul New York, unde, în dimineața zilei de Crăciun, a căzut un strat de zăpadă de peste un metru, potrivit Serviciului Național de Meteorologie. Ninsorile și viscolul au făcut drumurile impracticabile și au înghețat substațiile electrice din zonă.
„Este ca într-o zonă de război”
Guvernatoarea statului New York, Kathy Hochul, originară din Buffalo, a declarat că aceasta „va rămâne în istorie precum cea mai devastatoare furtună din Buffalo”.
„Este ca într-o zonă de război și este șocant să vezi vehiculele de pe marginea drumurilor”, a spus ea duminică seară, adăugând că rezidenții se află în continuare într-o „situație foarte periculoasă, care le pune viața în pericol” și oamenii din zonă ar trebui să rămână în case.
Din cele 17 decese înregistrate în New York, 16 au fost în comitatul Erie, relatează CNN. Unele victime au fost găsite fără viață în mașini sau în nămeți.
Condițiile meteo s-au îmbunătățit ușor duminică, permițând echipelor de intervenție să iasă și să evalueze amploarea problemei.
„Nu vreau să spun că s-a terminat, pentru că ar fi o greșeală. Știm că sunt oameni care au rămas blocați în mașini de mai bine de două zile. Sunt oameni care stau în case la temperaturi sub limita înghețului”, a declarat Mark Poloncarz, un oficial din comitatul Erie.
Unele orașe mari din sud-est, coasta de est și vestul mijlociu au avut cel mai rece Crăciun din ultimele decenii. În multe orașe din Florida a fost cea mai rece zi de 25 decembrie din 1983 și până acum.
Un operator al rețelei electrice din cel puțin 13 state din jumătatea estică a SUA le-a cerut clienților să economisească energie și să seteze termostatele la un nivel mai mic decât de obicei, de sâmbătă dimineața până duminică, pentru ca rețeaua să nu fie suprasolicitată.
Statul Montana, din vestul SUA, este cel mai grav afectat de temperaturile scăzute, cu valori de până la -45 de grade Celsius.
Mai puțin de 200.000 de clienți din SUA erau fără curent duminică după-amiază, în scădere de la vârful de 1,7 milioane de oameni rămași fără electricitate zilele trecute, relatează Associated Press.
Furtuna de zăpadă a afectat și călătoriile în weekendul de Crăciun, peste 5.000 de zboruri fiind anulate vineri, alte 3.400 de zboruri fiind anulate în ajunul Crăciunului și peste 2.800, pe 25 decembrie.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6Și Canada se confruntă cu vreme extremă
În Canada, cele mai afectate sunt provinciile Ontario și Quebec. Patru oameni au murit după ce un autobuz s-a răsturnat pe un drum înghețat în apropierea orașului Merritt, din provincia vestică a British Columbia.
În Quebec, aproape 120.000 de clienți au rămas fără electricitate duminică, iar autoritățile spun că ar putea dura câteva zile până când toate gospodăriile vor fi reconectate la rețea.
Meteorologii anunță că furtuna se va atenua în următoarele zile, dar oamenii sunt sfătuiți în continuare să evite călătoriile.
Furtuna de iarnă, cunoscută și ca „ciclon-bombă”, are loc atunci când presiunea atmosferică scade, provocând căderi masive de zăpadă și vânt puternic.
Foto: Profimedia
cobra • 26.12.2022, 11:49
Nu intanesti nicaieri in lume ziaristi mai limitati decat ziaristele de la libertate. "Zeci de morți în furtuna de zăpadă" - alt cuvant nu putea sa folosesca.... atata are ea in vocabular sau limitat.... Dar este mandra ca a cumparat ieftin o diploma....