Totul a ieșit la iveală weekendul trecut, în timpul inspecțiilor la șase clădiri din Emmerich și din Geldern. Pe lângă acțiunile autorităților germane (poliție, pompieri, autorități fiscale și Inspectoratul de Sănătate Publică), a participat și Inspectoratul Olandez al Muncii.
Au fost verificate respectarea reglementărilor privind calitatea spațiului de cazare, supraaglomerarea și reglementările de igienă. Inspectorii s-au confruntat cu situații groaznice.
40 de muncitori într-o casă, un duș la 14 persoane, mucegai și gândaci
Muncitorii locuiau câte 40 într-o casă, uneori împărțind o toaletă și un duș cu alte 14 persoane, bărbați și femei. Mucegaiul și gândacii erau peste tot. Pentru aceste condiții deplorabile, români plătesc chirie câte 100 de euro pe săptămână. „Într-una din case a fost găsit și un cap de porc putrezit”, a scris ziarul olandez.
Inspectoratul olandez suspectează și alte încălcări ale diferitelor legi ale muncii, cum ar fi salariul minim și programul de lucru.
„Aceasta este sclavie pură”, a spus unul dintre ofițerii anchetatori. El se referea în principal la românii care nu vorbesc germană și care lucrează în abatoare olandeze.
De ce românii care munceau în Olanda erau cazați în Germania
Aceștia ar câștiga un salariu net lunar de 600 de euro, dar primele de asigurare nu ar fi plătite. Ei sunt găzduiți în regiunea de frontieră cu Germania, deoarece, conform legislației olandeze, agențiile de ocupare a forței de muncă nu au voie să perceapă mai mult de 25% din salariu pentru locuințe.
Potrivit primarului Peter Hinze, 21 de locuitori au fost imediat mutați. Toate proprietățile monitorizate trebuie eliberate până la sfârșitul săptămânii. „Este înfricoșător să vezi cât de nedemn sunt găzduiți acești muncitori”, a transmis edilul.
Patru locații de cazare din Emmerich s-au închis.
„A fost mai rău decât credeam”, a declarat și Wilco Veldhorst, de la sindicatul FNV, care a urmărit îndeaproape acţiunea de control. „Industria cărnii din Olanda nu poate funcţiona decât cu forţă de muncă ieftină precum românii sau polonezii”, a recunoscut sindicalistul.
Sindicaliștii dau vina pe deficitul de spații
Sindicalistul dă vina pe agențiile de ocupare a forței de muncă care fac bani din locuințele muncitorilor migranți: „Există o lipsă de locuințe adecvate în Țările de Jos, un deficit major, estimat la cel puțin 150.000 de paturi. De aceea, migranții de muncă sunt cazați peste graniță”.
Potrivit lui Velhorst, cabinetul de la Haga a alocat 100 de milioane de euro pentru îmbunătățirea locuințelor din Țările de Jos.
Agenția de angajare Horizon Meat Services (HMS) din Zevenaar este în prezent sub anchetă, a scris în ziarul german Rheinische Post. Compania a fost dată în judecată și în Germania, și în Olanda. HMS a refuzat să răspundă la întrebările lui De Gelderlander .