Joi, 1 septembrie, Senatul a adoptat legea privind protecția avertizorilor de integritate, după ce proiectul legislativ a fost retrimis în Parlament de președintele Klaus Iohannis. Senatorii au ținut cont de o parte din obiecțiile formulate de președintele României, însă au păstrat unele articole de lege considerate controversate și în urmă cu două luni, în forma inițială a legii.
Cu 76 de voturi pentru, opt împotrivă şi trei abţineri, proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz. Ca urmare, zeci de ONG-uri semnează o scrisoare deschisă prin care le cer deputaților să nu aprobe legea în forma actuală.
„Senatul României nu a reușit să repare disfuncțiile din legislația privind avertizorii de integritate, în ciuda cererii de reexaminare a președintelui României. (…) Una dintre problemele fundamentale – posibilitatea raportării anonime – rămâne nerezolvată”, se arată în document.
Conform proiectului legislativ aflat în Parlament, raportarea este condiționată de furnizarea datelor de contact ale avertizorului în interes public, precum și de o serie de informații care descurajează semnalarea cazurilor de corupție sau de încălcări ale legii.
Între organizațiile non-profit care se alătură demersului se află ActiveWatch, Apador-CH, Dăruiește Viață, Expert Forum, Freedom House România, Funky Citizens și VeDem Just.
„Aveți ocazia de a îndrepta o situație mai mult decât îngrijorătoare și de a vă asigura nu numai de lipsa consecințelor ce derivă din netranspunerea Directivei (anume demararea procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor) ori de bunul mers al Planului Național de Redresare și Reziliență, ci de a vă asuma că înțelegeți rolul fundamental al avertizorului de integritate și că susțineți, prin activitatea dumneavoastră din Parlament, lupta esențială pe care avertizorii și-o asumă din altruism și finalmente pentru buna funcționare a statului”, se mai arată în scrisoarea deschisă.
Reprezentanții ONG-urilor se arată dispuși să participe la dezbaterea parlamentară pentru ca modificările legii să fie realizate corespunzător.
De ce este importantă legea avertizorului de integritate
Legea avertizorului de integritate stabilește cadrul general privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat.
Actul normativ vizează transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii. Dacă legislația națională nu va respecta Directiva UE, România riscă să intre în procedură de infringement, care ar afecta alocarea fondurilor din PNRR.
Camelia Roiu, medicul anestezist care a făcut primele dezvăluiri despre infecțiile nosocomiale contractate de victimele de la Colectiv, nu este surprinsă că o astfel de lege a fost votată.
„Cine o va face o va face știind clar în ce se bagă, știind clar că șansa de a schimba lucrurile în bine este minimă. Cred că, în curând, nimeni nu-și va mai asuma asemenea riscuri, pentru că pare o luptă a lui David cu Goliat”, a spus Camelia Roiu pentru Libertatea, imediat după modificarea legii.