Camera Deputaților, ca for decizional, a adoptat miercuri proiectul de lege privind protecția avertizorilor de integritate cu o serie de modificări controversate. Dacă va fi promulgată de președintele Iohannis, legea o va înlocui pe cea deja în vigoare (571/2004), pe care România a fost nevoită s-o actualizeze conform unei directive UE.
Într-o scrisoare deschisă, intitulată „Avertizorii de integritate, o amenințare pentru coaliția de guvernare“, 21 de ONG-uri, printre care ActiveWatch, APADOR-CH și Expert Forum, și șapte avertizori de integritate, între care medicul Camelia Roiu, acuză PSD-PNL-UDMR-Minorități că nu doresc protecția celor care contribuie la prevenirea și combaterea corupției.
Raportarea anonimă este exclusă din lege, iar avertizorii anonimi nu beneficiază de nicio protecție. Vor fi pe cont propriu.
Din comunicatul ONG-urilor:
„Se descurajează sesizările”
Mecanismele de protecție a avertizorilor sunt diminuate, sunt încălcate prevederi constituționale și România riscă să intre în procedură de infringement pentru transpunerea selectivă a directivei europene în materie, subliniază organizațiile semnatare.
Vom sesiza Avocatul Poporului și vom informa organismele europene relevante, mai scriu aceștia.
ONG-urile argumentează că prin eliminarea anonimatului se elimină o măsură de protecție a avertizorilor, ceea ce îi va descuraja să raporteze încălcările legii, având în vedere precedentele. „Majoritatea celor care au raportat până în prezent au fost persecutați în instituțiile din care fac parte. Mai mult, raportarea anonimă reprezenta o practică eficientă și în sectorul privat, practică prin care erau prevenite riscuri operaționale și reputaționale”, argumentează semnatarii.
Se dă timp angajatorilor să-i hărțuiască pe cei care se revoltă
Aceștia critică și interdicția de a face publice încălcări ale legii în mai puțin de trei luni de la data la care au raportat în interiorul instituției și către alte instituții ale statului sau către Agenția Națională de Integritate.
„Parlament diminuează nivelul protecției deja existent prin Legea nr. 571/2004. În practică, introducerea acestui termen de 3 luni până când divulgarea publică este permisă le oferă angajatorilor suficient timp pentru represalii împotriva avertizorilor”, se arată în scrisoare.
ONG-urile susțin că nu au fost transpuse articole-cheie din directiva europeană, care vizează:
- protejarea avertizorului de răspundere pentru încălcarea confidențialității;
- protejarea avertizorilor anonimi, care sunt ulterior identificați;
- protejarea de defăimare;
- încălcarea drepturilor de autor;
- încălcarea secretului profesional;
- încălcarea normelor de protecție a datelor;
- divulgarea secretelor comerciale;
- prevederea măsurilor reparatorii și a compensațiilor integrale pentru prejudicii.
foto: Hepta