Declarația este intitulată „Nu abandonăm România”, iar semnatarii acesteia îi avertizează pe politicieni că societatea civilă va ieși în stradă dacă vor fi încălcate „liniile roșii care asigură destinul european” al României.
Asta ați făcut, în traumatizantele ultime luni: o mineriadă politică. Ca și atunci, ați adus la putere un guvern care e, de fapt, o restaurație. Ca și atunci, ați zdrobit ceea ce se construise în săptămâni și luni (și ani, de data asta) de proteste curate, care cereau un destin european pentru România.
Organizațiile și personalitățile care semnează declarația „Nu abandonăm România”:
Totodată, reprezentanții societății civile transmit noului Guvern că „suntem cu ochii pe voi pentru a vă împiedica să introduceți legi periculoase”.
În final, ei cer noilor guvernanți „aceleași lucruri pentru care am protestat în stadă”:
- repararea legilor Justiției (conform rapoartelor MCV și deciziilor Comisiei de la Veneția; inclusiv cu desființarea SIIJ – și excluzând reînființarea ei în altă formă),
- repararea legilor electorale (pentru alegerea primarilor în două tururi),
- desființarea pensiilor speciale,
- un guvern fără dosare penale,
- depolitizarea instituțiilor de stat, instalarea criteriilor competenței și meritocrației în selecție
transparența totală a cheltuirii banilor publici din programele PNDL și PNRR.
Declarația a fost inițiată de asociațiile Inițiativa România, Grupul pentru Dialog Social (GDS), Vă vedem din Sibiu, Corupția Ucide, Geeks for Democracy, Freedom House România, Societatea Timișoara, Aradul Civic și Reset.
Printre semnatarii acesteia se numără și organizații precum Activ AG Pitești, ARCEN, Asociația România Fără Ei, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, Rezistența Civică Galați, Timișoara Civică, Umbrela Anticorupție, VeDem Just, Voci pentru Democrație.
Textul este semnat și de 47 de personalități ale societății civile din România, printre care profesorul Vladimir Tismăneanu, cineasta Ada Solomon, muzicianul Dan Teodorescu, jurnalista Emilia Șercan, scriitorul Mircea Mihăieș, scriitorul Radu Paraschivescu, artistul Tudor Chirilă, activistul Valeriu Nicolae și fostul ministru al justiției Monica Macovei.