Zeci de mii de români vizitează anual Israelul, iar în 2019, România se afla pe locul 5 în topul țărilor din Europa, cu peste 100.000 de turiști în țara din Orientul Mijlociu, potrivit Forbes România.
Urmau să meargă 50 de grupuri de pelerini pe lună, până după Revelion
Purtătorul de cuvânt al ANAT, Traian Bădulescu, spune pentru Libertatea că urmau să fie câte 50 de grupuri de pelerini români în Israel pe lună, în următoarea perioadă. „Cei mai mulți turiști urmau să ajungă pentru partea de distracție, de turism, de circuite, urmau să ajungă de la sfârșitul lui noiembrie până după Anul Nou. Erau pregătite programe pentru Israel de Crăciun, de Revelion. Pentru luna decembrie sunt și croaziere care urmau să acosteze și în Israel”, spune Bădulescu.
Unele programe includeau și vizite în alte locuri, precum Iordania sau Turcia, pe lângă Israel. „Rămâne de văzut ce se va întâmpla în următoarele săptămâni. Și în funcție de asta, agențiile vor anula, reprograma programele sau nu”, adaugă purtătorul de cuvânt ANAT.
Au mai rămas aproximativ 200 de turiști români în Israel
Majoritatea turiștilor români care se aflau în Israel în timpul izbucnirii conflictelor au fost repatriați cu zboruri speciale sau au fost relocați în Iordania, potrivit ANAT. Cei care sunt încă acolo urmează să revină în țară: „S-au întors deja undeva la 600-700, deci nu mai sunt așa de mulți”, spune Bădulescu. „Vor fi doar zboruri umanitare speciale, pentru că vorbim de o stare de urgență, de fapt, stare de război la ora actuală. Și normal că fiecare stat trebuie să aibă grijă să-și întoarcă turiștii”, adaugă el.
„În Israel au mai fost astfel de situații, dar nu așa de grave ca acum”, mai spune Bădulescu despre atacurile din Orientul Mijlociu. Deciziile care se iau în ceea ce privește turismul depinde de evoluția conflictelor „de la săptămână la săptămână”, însă „turismul este legat de pace”.
Avertisment de la Ministerul de Externe: reprogramați-vă călătoria!
Bădulescu recomandă ca turiștii să apeleze la agențiile de turism pentru vacanțe, pentru că în astfel de cazuri au cel mai rapid acces la ajutor: „Cel mai sigur este să mergi printr-o agenție de turism, pentru că ai întotdeauna pe cineva care se va ocupa să rezolve cât mai repede orice incident ar apărea”.
Și Ministerul Afacerilor Externe a lansat un avertisment pentru călătoriile în Israel: „Având în vedere evenimentele recente care au constat în lansarea unui număr mare de rachete din Fâșia Gaza către teritoriul statului Israel și declarația oficială a acestui stat privind mobilizare de luptă a armatei israeliene, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se află sau tranzitează acest stat să urmeze instrucțiunile autorităților locale, să se adăpostească în clădiri și, când situația va permite, părăsirea țării”.
De asemenea, MAE mai recomandă ca „românii care intenționează să călătorească în statul Israel să își reprogrameze călătoria”.
Cetățenii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Israel sunt sfătuiți de autorități să transmită datele lor de identificare la adresa telaviv@mae.ro, pentru a putea fi contactați în caz de urgență.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
andreea.online • 10.10.2023, 11:10
Oricum au avut curaj sa-si ia pachet turistic intr-o tara in care apele erau oricum agitate inca din primavara ...